Nieuws

Slimme camera’s zorgen voor meer veiligheid voor patiënten met epilepsie

donderdag, 20 december 2018

Camera’s die epileptische aanvallen automatisch opmerken, die door de mens gemist of te laat worden opgemerkt. Het lijkt verre toekomst, maar het kan nu al. Dit blijkt uit een onderzoek van technisch geneeskundige Evelien Geertsema van epilepsiekliniek SEIN. Ze promoveert donderdag 20 december op dit onderwerp.

Evelien Geertsema tijdens haar promotie

Ongeveer 30% van de mensen met epilepsie blijft aanvallen houden, ondanks verschillende soorten medicatie. Specialistisch epilepsiecentrum SEIN helpt deze mensen verder. Thuis monitoren op gevaarlijke aanvallen kan de veiligheid vergroten. In de praktijk worden mensen met gevaarlijke aanvallen vaak gemonitord met een videocamera.

Automatisch aanvallen ontdekken

Maar observeren met een camera is tijdrovend, subjectief en gevoelig voor afleiding. Hierdoor kunnen aanvallen gemist worden, wat de veiligheid in gevaar kan brengen. Automatische aanvalsdetectie-systemen kunnen helpen zorgverleners te waarschuwen. Een algoritme, of computerprogramma, kan helpen door de aanvallen voor ons te ontdekken in videobeelden. Het algoritme geeft automatisch een melding bij het optreden van aanvallen.

Camera is sneller dan de mens

Voor het promotieonderzoek heeft Geertsema zelf algoritmes gemaakt, en onderzocht hoe goed ze werken. Naast het algoritme voor het ontdekken van aanvallen, maakte ze ook algoritmes die een val en een ademstop kunnen opsporen. “Op deze manier proberen we de veiligheidsmonitoring bij mensen met epilepsie te verbeteren. Het blijkt dat door deze algoritmes de reactie van de hulpverlener op aanvallen kan verbeteren, omdat de camera meer en sneller aanvallen ontdekt.”

Wordt al verder getest

“Ons doel was om een contactloos monitoring systeem te ontwerpen, dat gevaarlijke aanvallen, vallen en ademstops kan ontdekken in videoregistraties. Voor de gevaarlijke aanvallen werkt dit nu al goed. Dit wordt binnen SEIN nu verder getest, en ik verwacht dat dit binnen een paar jaar kan worden gebruikt bij woonlocaties. Dat betekent meer veiligheid voor onze patiënten.”

Voor het automatisch ontdekken van vallen en ademstops is meer onderzoek nodig. De resultaten van het onderzoek zijn wel heel hoopgevend. 

Proefschrift: Automated markers for enhanced epilepsy diagnosis, treatment, and safety monitoring (Nederlandse titel: Automatische markers voor verbeterde epilepsie diagnose, behandeling en veiligheidsmonitoring). Door Evelien Geertsema. Promotoren: prof. dr. ir. M.A. Viergever en prof. dr. J.W. Sander. Copromotoren: dr. G.H. Visser en dr. S.N. Kalitzin.