Nieuws

Werkbezoek SEIN-SKUH Epilepsy Centre in Tbilisi, Georgië

maandag, 14 maart 2016

Eind januari 2016 is een team van SEIN naar Georgië afgereisd met het oog op het uitbreiden van de kliniek en werkprocessen meer efficiënt te laten verlopen. Het SEIN team bestond uit Al de Weerd, neuroloog, Fia van de Berg, laborant KNF Heemstede en Thea Gutter, klinisch epidemioloog Zwolle.

Enthousiast team in Tbilisi

Het team van SEIN-SKUH is bijzonder enthousiast en leergierig. De drie neurologen spreken zeer goed Engels. De onlangs aangenomen verpleegkundige die als laborant opgeleid gaat worden volgt Engelse les.

EEG kennis

De EEG’s worden verricht door twee neurologen en de laborante in spe. Deze laatste heeft tot nu toe enige scholing gehad van de neurologen. Veel basale kennis moet nog aangeleerd worden.

Werkprocessen

De vier dagen dat het SEIN-team in de kliniek verbleef hebben zij enkele onderzoeken mee kunnen maken en zijn ze begonnen om een aantal kleine verbeterpunten te benoemen. Ze hebben dingen voorgedaan en het nut van een aantal handelingen aangetoond. Denk hierbij aan sneller opmeten van het hoofd, sneller plakken, andere borging van elektroden, aanpassen registratie-afleidingen. Ook het leren om ‘met een open mind ‘ het onderzoek op te starten en het onderzoek zo uit te voeren dat de kans op een aanval het grootst is, zal een steeds terugkerend item zijn.

Het verminderen van de korte registraties zal nog de nodige tijd vragen. Men reageert vaak met de opmerking dat de mensen erom vragen, langdurige registraties worden vaak te duur bevonden.

Epilepsie en slaap

Het team heeft afleidingen zo aangepast dat de slaap, ook al is het niet een officieel slaaponderzoek, toch goed beoordeeld kan worden. Naast EEG afleidingen worden hierbij ook ECG, oogbewegingen, ademhaling en EMG geregistreerd. Hierdoor kan al tijdens één registratie zowel inzicht verkregen worden in de hoeveelheid epileptiforme activiteit als in het slaappatroon. Omdat het scoren van de slaapstadia in Micromed apparatuur niet mogelijk is heeft het SEIN-team een Excel-programmaatje gemaakt waarmee op een vrij eenvoudige wijze toch een ‘hypnogram’ (grafiek van de slaap) gemaakt kan worden.

Infrastructuur

De afdeling heeft veel te kampen met storingen, vanwege de lokale infrastructuur. Denk daarbij aan de bediening van een camera die niet goed werkt, de bluetooth verbinding is instabiel, de alarmknop geeft geen geluid, enzovoort. Al deze storingen zijn besproken en geprobeerd (deels) zelf op te lossen. Deels is dit gelukt maar de grotere storingen door derden gedaan worden, onder andere door de leverancier Micromed.

Doelen voor het volgend bezoek

  • Trainen / scholen leerling laborant
  • Starten protocol aanvalsobservatie (het min of meer standaard testen van de patiënt tijdens een aanval)
  • Het registreren tijdens de nachtslaap (+ leren scoren van slaapstadia)
  • Herstellen van storingen (i.s.m. Micromed)
  • Voorbereiden voor mogelijkheid van onderzoek t.b.v. mensen met slaapwaakstoornissen