Nieuws

Met plezier naar de dagbesteding

dinsdag, 29 maart 2016

Heleen en Hendrik Schram wonen in gebouw 6 op De Cruquiushoeve. Voor het echtpaar zijn twee appartementen samengevoegd tot één groot appartement met vier kamers. Het is gezellig ingericht en ziet er keurig opgeruimd en schoon uit. Heleen vertelt dat ze ‘tussen de bedrijven door’ zelf af en toe veegt. Ja, tussen de bedrijven door, want Heleen heeft een vol programma. Het begon met het helpen bij het secretariaat en de pastorale dienst met het schrijven van verjaardagskaarten en het vouwen van de kerkboekjes. Nu werkt ze inmiddels ook 4 dagdelen per week in de winkel Eigenwijz. Verder gaat ze nog één keer in de week zwemmen, en één keer in de week sporten.

Heleen Schram: “Ik heb het prima naar mijn zin. Ik zou niet anders meer willen” Hendrik Schram: “Het is leuk werk. Je ziet veel verschillende mensen”

Helpen in winkel Eigenwijz

Heleen: “Of het wennen was om in het winkeltje te werken? Ja, in het begin wel. Als de groepsleiding vroeg of ik daar niet eens wilde gaan kijken, zei ik: ‘Nee, ik ga er niet heen, hoor.’ Maar nu ben ik blij dat ik toch gegaan ben. Ze vinden ook dat ik heel erg opgeknapt ben. Daarvoor zat ik veel thuis. Nu zou ik het een vreemd idee vinden om weer zoveel thuis te zitten.”

Heleen staat soms achter de kassa en helpt de mensen die bijvoorbeeld een cadeautje komen kopen. “Er komen ook veel mensen van buiten SEIN. Het is heel afwisselend. Verder help ik met het maken van de kaarten en de slingers van vogelvoer. Die verkopen we ook. Ja, ik vind het heel leuk om in het winkeltje te werken,” zegt Heleen glunderend. “Ik heb het er prima naar mijn zin. Ik zou niet anders meer willen.” 

Werken in De Koestal

Ook Hendrik heeft helemaal zijn draai gevonden wat zijn dagbesteding betreft. Eerst werkte hij op de afdeling De Haai van het DAC. Maar dat vond hij niet zo leuk, het was voor hem niet afwisselend genoeg. Sinds een half jaar is hij 8 dagdelen per week in De Koestal te vinden.  Hendrik: “De Koestal is een horecagelegenheid. We verkopen brood, limonade en andere dingen aan mensen hier op het terrein. Ik neem de bestellingen op en ik maak schoon.” Hendrik legt uit dat ze ook glazen potten vullen met de ingrediënten voor het maken van een taart of brownies. Zo’n pot met een laag bloem, suiker, cacao, enzovoorts ziet en leuk uit en is een gewild cadeauartikel. Die potten worden dan weer bij de winkel Eigenwijz verkocht. “Daarnaast hou ik ook de voedingsmiddelenhygiëne in de gaten,” vervolgt Hendrik met ingehouden trots. “Dat is best verantwoordelijk werk, ja.”

Heleen loopt tussen de middag even naar huis om daar een boterhammetje te eten. “Ik vind het heerlijk om er even tussenuit te zijn.” Ze heeft geen begeleiding nodig tijdens dat wandelingetje. Het is maar een kort stukje van Eigenwijz naar gebouw 6. En met de rollator die ze heeft, hoeft ze niet bang te zijn om te vallen.

Hendrik blijft tussen de middag op De Koestal. “Ja, ik werk er van 9 uur ’s ochtends tot 4 uur ‘s middags. Of dat geen lange dag is? Nou, dat valt wel mee, hoor. Het is leuk werk, je ziet veel verschillende mensen. Dus het is goed vol te houden.”