Nieuws

Cliënt van de maand: In gesprek met Wim Schippers

vrijdag, 19 juni 2015

Peter Brouwer interviewt iedere maand een cliënt en geeft zo een kijkje in het levens van mensen die bij SEIN wonen en werken.

Wim nader voorgesteld

Wim Schippers is in 1956 geboren en nu 58 Jaar. Na een aantal tijdelijke opnames in 1975, 1978 en 1985 in SEIN is hij vanaf 1991 woonachtig op Meer en Bosch in gebouw Opdreef. Vanaf 2001 woont hij daar zelfstandig in een van de woningen. Zijn aanvallen beperken zich tot 1 à 2 per jaar. Hij berijdt met veel plezier zijn scooter. In de toekomst zou hij graag een brommobiel voor zijn scooter-rijbewijs willen hebben.

In Delft en Culemborg, zijn woonplaatsen vóór de definitieve opname in SEIN, was hij vanaf 1979 bij een Sociale Werkplaats, offset-drukker. Hetzelfde beroep oefende hij vanaf 1991 uit bij Paswerk totdat hij vanwege een beperkte vingercapaciteit dit beroep niet meer kon uitoefenen.

Vanaf 2001 werkt hij bij de Houtgroep. Hij werkt daar zelfstandig en voor de producten die hij maakt is een hele kleine foutmarge geen probleem. Bij de Houtgroep werken 24 deelnemers en per dagdeel 8 à 11 deelnemers.

Wim werkt daar 6 dagdelen. Iedere ochtend van een werkdag en ook dinsdagmiddag. Woensdagmiddag gaat Wim bij een kaartclub in Heemstede klaverjassen, in de basisschool Het Honk. Wim vindt het belangrijk ook sociale contacten te hebben buiten SEIN om. Een van de manieren is deze kaartclub.

Wim heeft twee van zijn werkstukken meegenomen, die hij heeft gemaakt op de Houtgroep. De puzzel (Olifant), die hij heeft gemaakt voor kinderen is werkelijk een juweeltje. Als je denkt dat het maar één laag bezit, blijkt het meerdere lagen te hebben. Geverfd op waterbasis voor de meerdere lagen omdat het bestemd is voor kinderen. Het hoeft niet in de winkel Eigenwijz te worden aangeboden; het is al verkocht voordat het kon worden uitgestald. Het is moeilijk in te schatten hoe oud kinderen moeten zijn voor deze puzzel. Volgens Wim zijn kinderen slimmer dan je denkt.

Een tweede werkstuk is een fraai ladenkistje. Wim is op dit moment bezig met een bordenrek, twee maanden werk, dat op bestelling bij Eigenwijz wordt verkocht. Zo heeft hij ook een auto als spaarpot, twee maanden werk, die bij Eigenwijz is verkocht en waarvan hij foto's op zijn I-phone kan laten zien.

Wim is de laatste tijd helemaal geraakt door de Japanse cultuur en ideeën. Hij leest boeken daarover en kijkt naar programma's.

Hobby

Wim is helemaal gek van gamen. Toen ik hem vroeg welke computer hij bezat, keek hij mij aan alsof ik er helemaal niets van begrijp. Hij heeft een computer door iemand laten bouwen. Via internet was hij met hem in contact gekomen. Hij heeft zelf aangegeven welke eigenschappen deze computer moest hebben bijvoorbeeld qua vermogen, grafische kaart en snelheid. Zijn favoriete spel is World of Warcraft. Dit spel is zo'n 10 jaar uit. In het weekend speelt Wim 6 à 7 uur per dag en doordeweeks 3 uur per dag. Wereldwijd spelen mensen tegen elkaar. Op deze manier wordt een vriendenlijst opgebouwd. Zo kon het voorkomen dat Wim met iemand ging spelen, die ook op Meer en Bosch verbleef.

In World of Warcraft worden groenten gedeeld; moestuinen omgeploegd en geoogst. Vervolgens wordt voedsel en drank gemaakt. Voor gebruik tijdens de gevechten. Hetzelfde kan met een eigen dorp gebeuren en op deze wijze een stad gebouwd. In dit spel kun je producten op een veiling zetten. Het "spel" geld wat je verdiend door te verkopen kun je gebruiken om andere delen aan te schaffen op de veiling.

Wim probeert 's avonds om 12 uur naar bed te gaan. Mocht het nachtwerk worden dan zal hij altijd toch de volgende dag op zijn scooter naar De Cruquiushoeve gaan voor zijn werk op de Houtgroep.

Wat zou Wim als directeur van SEIN willen veranderen

Wim beseft dat de bezuinigingen een directeur van SEIN voor moeilijke keuzes stelt. Hij vindt het belangrijk dat er contact met de buitenwereld is. Meer en Bosch heeft die mogelijkheden meer dan De Cruquiushoeve. Ook op De Cruquiushoeve mag dit niet verwaarloosd worden. Ook op De Cruquiushoeve zullen de bewoners geïntegreerd moeten blijven met de buitenwereld.

Leukste activiteit

Als je Wim wat nader hebt leren kennen, is het niet moeilijk te raden wat zijn leukste activiteit is. Hij zit het liefst achter zijn computer. En alles wat daarbij komt. Thuis heeft hij poppen van World of Warcraft staan. Dan kijkt hij niet op een stuiver. Als hij een nieuw product zou mogen verzinnen voor de winkel Eigenwijz dan zou hij Japans speelgoed willen maken. Dat past helemaal in zijn interesse met de Japanse cultuur en ideeën.

Op welk product is Wim het meest trots en waarom?

De molen op de kinderboerderij is zijn favoriete product. Hij heeft daar anderhalf jaar aan gewerkt. Het is in 2004 met kinderchampagne geopend. Hij heeft het met vier lagen lak geverfd als bescherming tegen regen. De molen ziet er nog prima uit.

Speciale producten in de winkel Eigenwijz en zijn favoriete begeleider

Er zijn geen speciale producten in de winkel Eigenwijz die hij het liefst maakt. Wel is het zo dat hij iets maakt van een overleden medebewoner ter herinnering aan hem of haar. Als wij praten over zijn favoriete begeleider, mist hij Ramona op de Houtgroep. Met haar had hij een goede communicatie; zij wist alles van hem. Aan de andere kant kan hij zich voorstellen dat begeleiders hun eigen weg kiezen. Een snelle doorstroming is dan het gevolg. Het contact van Wim met zijn collega's: Voor hem is de Kerstviering het gezelligst om met zijn collega's mee te maken. Dan wordt er tenminste ergens anders over gepraat. Het zou jammer zijn als dit door bezuiniging zou wegvallen. Hij vindt overigens dat iedereen meteen moet zeggen als iets dwars zit. Men moet open zijn en niet alles lopen opvreten. Men moet bereid zijn om voor anderen te werken en sociaal ingesteld zijn. Dit interview gaat verder bij Berry.