Nieuws

Epilepsie en werk: Via het tweede spoor zit hovenier Johan weer met de vingers in de aarde

donderdag, 18 december 2014

Johan heeft een opleiding gedaan in de groene sector en was werkzaam bij een hovenier. Door zijn zware aanvallen kon hij dit werk niet blijven doen en belandde in de ziektewet. Johan is via de bedrijfsarts van zijn vorige werkgever doorverwezen naar Bureau Arbeid. Hij was op dat moment al onder behandeling van een neuroloog van SEIN. Het tweede spoor werd ingezet. 

Bij Bureau Arbeid heeft Johan intensieve begeleiding gekregen van de arbeidsconsulent. Naast een uitgebreid neuropsychologisch onderzoek is ook gezocht naar een werkervaringsplaats. Zo is Johan terecht gekomen bij Reijm Nieuwerkerk, een gerbera en potplanten kwekerij. 

Van drie naar vijf ochtenden

Hij is hier begonnen met drie ochtenden in de week op de gerbera afdeling. Dit is uitgebreid naar vijf ochtenden in de week op de potplanten kwekerij. Hij zorgt ervoor dat de planten klaar gemaakt worden voor de verkoop. Hij doet zijn werk naar tevredenheid en heeft een vaste aanstelling gekregen. Vanaf dat moment heeft Peter hem middels een jobcoachtraject begeleid.

Voldoende rust voor goede balans

Het gaat op dit moment goed met Johan, hij heeft in 2011 zijn laatste grote aanval gehad. Hij slikt consequent zijn medicijnen. Het was wel wennen om vroeg te beginnen maar dat is nu goed te doen. Hij merkt wel dat hij moe is nadat hij heeft gewerkt en neemt daarom thuis  voldoende rust om in balans te blijven. Hij heeft weer een ritme gevonden en dat voelt goed. Johan is gaan sporten waardoor hij meer energie heeft en hij lekkerder in zijn vel zit.

Diep in zijn hart nog hovenier

Johan vindt het fijn om onder de mensen te zijn. Even een praatje te maken met zijn collega’s. Diep in zijn hart zou hij nog graag hovenier willen zijn, maar realiseert zich dat dit niet meer mogelijk is. Hij vindt werken bij Reijm een goed alternatief en is blij dat dit voor hem is gevonden. Hij voelt zich gewaardeerd, toen hij nog niet zolang hier werkte kreeg hij al een kerstpakket, dat vond hij een hele leuke verassing.

De begeleiding van de arbeidsconsulent vindt Johan goed. Hij kan altijd bij hem terecht met een probleem.

Jaré Reijm (van Reijm Nieuwerkerk) over de begeleiding van Johan

De begeleiding van Bureau Arbeid vindt Jaré heel goed gegaan. De begeleiding was in het begin optimaal. Vooral voor Johan vindt Jaré het belangrijk dat er goede begeleiding is, zodat hij optimaal kan functioneren. Het is goed dat een onafhankelijk persoon er tussen staat die Johan vertelt hoe hij dingen het beste kan aanpakken en de volgende keer kan hij het zelf. Jaré ziet ook een duidelijke verbetering in hoe het in het begin ging en nu. 

Reijm wil iets betekenen voor mensen zoals Johan

Het bedrijf vindt het belangrijk om wat te kunnen betekenen voor mensen. Vanuit de gemeente werken ook mensen met een uitkering voor hem. Tot vorig jaar heeft een collega met epilepsie in het bedrijf gewerkt, waardoor Jaré Reijm goed weet wat epilepsie inhoud.