Neuroloog Roland Thijs in Editie NL
In de uitzending EditieNL van RTL op maandag 7 juli gaf neuroloog Roland Thijs uitleg over wat lichtlitsgevoelige epilepsie is: ‘Als er heel veel lichtflitsen tegelijk komen raakt eigenlijk de hersenverwerking even overbelast en dan vallen de hersenfuncties even uit en dat is de epileptische aanval’.
EpilepsieNL lanceert waarschuwingsicoon
EpilepsieNL lanceerde maandag 7 juli, in NEMO Science Museum Amsterdam, een speciaal waarschuwingsicoon voor mensen met lichtflitsgevoelige epilepsie. Dit icoon is speciaal ontwikkeld voor mensen die gevoelig zijn voor sterke visuele prikkels, zoals flitsen, patronen of kleurwisselingen, en hierdoor een epileptische aanval kunnen krijgen.
Een filmpje kijken, een tentoonstelling bezoeken of een animatie openen is voor de meeste mensen heel gewoon, maar voor mensen met lichtflitsgevoelige epilepsie kan dit gevaarlijk zijn. Fel licht, knipperende beelden of bewegende patronen kunnen bij hen een aanval uitlokken. Het nieuwe waarschuwingsicoon is voor het eerst te zien in NEMO Science Museum in Amsterdam bij de ingang van Octomadness.
EpilepsieNL vindt het erg belangrijk om dit waarschuwingsicoon online en offline wijd te verspreiden, zodat je als kijker en bezoeker van tevoren weet wat eraan komt en je zelf kan kiezen of je wilt kijken. Voor de makers van audiovisuele content is een speciaal informatieblad gemaakt.
Hoe gevoelig een persoon met lichtflitsgevoelige epilepsie is, hangt af van de hoeveelheid lichtflitsen per seconde, oftewel de frequentie. Dit wordt uitgedrukt in Hertz of Hz. De meeste mensen zijn lichtflitsgevoelig bij een frequentie tussen de 10 en 30 Hz.
Op de website van EpilepsieNL is het icoon gemakkelijk te downloaden met de bijbehorende tekst: Let op: Deze film, tentoonstelling of dit programma bevat flikkerend licht, felle flitsen en wisselende (kleur)patronen. Dit kan bij personen die hier gevoelig voor zijn een epileptische aanval veroorzaken.