Vitamine D in de winter, hoe zit dat?

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Vitamine D speelt een grote rol bij slaap en dan vooral bij de aanmaak van melatonine, het hormoon van de nacht. Na een hele mooie zomer zijn we in het najaar beland. De zon staat lager, de dagen worden korter en er is minder dag- en zonlicht. Onze belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Vitamine D wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht in de huid, maar in de winter wordt de huid hier minder aan blootgesteld en dus minder vitamine D aangemaakt. Sommige mensen hebben echter meer vitamine D nodig dan andere. Voor hen geldt het advies om vitamine D aan te vullen door middel van druppels, tabletten of capsules.

Per 1 januari 2023 wordt Vitamine D niet meer vergoed en wordt geadviseerd om dit zelf bij de drogist/apotheek te kopen. Onze collega’s Wendy Kastelijn (diëtiste) en Karin van Rijn (GZ-psycholoog/somnoloog) benadrukken het belang van vitamine D voor een goede nachtrust. Het speelt ook  een belangrijk rol bij de opname van calcium uit de voeding, een goede werking van spieren en het immuunsysteem en draagt het bij aan groei en behoud van stevige botten en tanden.

Voorraad vitamine D

In de zomer wordt een voorraad vitamine D aangelegd waarmee de wintermaanden kunnen worden overbrugd. Het advies is om in het voorjaar, de zomer en het najaar iedere dag een kwartier tot halfuur tussen 11.00 en 15.00u met hoofd en handen onbedekt in de zon te zijn.

Vitamine D kan ook uit voedingsmiddelen worden gehaald zoals vette vis, vlees en eieren en het wordt industrieel toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Voor iedereen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Alleen mensen boven de 70 moeten 20 microgram per dag binnen krijgen. Bekijk de adviezen voor Vitamine D per groep op de website van het voedingscentrum.  

Twijfelt u aan suppletie voor u zelf of wellicht voor een van uw patiënten? Overleg dit dan met de huisarts. Via het bloed kan worden gecontroleerd wat de huidige vitamine D status is en zo nodig worden bekeken of suppletie nodig is.

Bronnen:
www.voedingscentrum.nl
www.vitamine-info.nl