Lage bloeddrukklachten vaak onderbelicht

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Vandaag verschijnt een expert review over lage bloeddruk in het prestigieuze tijdschrift Lancet Neurology. Een international consortium onder leiding van neuroloog Roland Thijs van het Leids Universitair Medisch Centrum en SEIN, expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde neemt in dit werk de vele uitingen en oorzaken van ‘lage bloeddruk bij staan’ (orthostatische hypotensie) onder de loep. “De impact van lage bloeddruk wordt vaak onderschat en veel gemist” zegt Thijs. ”Soms zijn het onbestemde klachten zoals vermoeidheid of duizeligheid. Soms is de bloeddruk zo laag dat iemand flauwvalt.”

Nieuwe technieken helpen om de vele uitingen sneller op te sporen. Thijs: “Met die nieuwe metingen ontdekken we dat iemand zo’n lage bloeddruk lang niet altijd opmerkt. Soms ziet een partner het wel door bijvoorbeeld een tragere reactie, maar merkt de patiënt zelf niets.”

Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor lage bloeddruk. Lage bloeddruk komt veel voor in de algemene bevolking, vooral onder ouderen waarbij het percentage kan oplopen tot twee derde van alle mensen in een verzorgingshuizen. Ook bij patiënten met een neurologische aandoening komt het vaker voor. Simpele leefregels zoals het kruizen van de benen kunnen voorkomen dat iemand door de lage bloeddruk wegraakt. Dit werkt bij alle oorzaken van lage bloeddruk maar het begint ermee dat de klachten tijdig herkend worden. Het onderzoek valt in de samenwerking tussen LUMC en SEIN op het gebied van paroxysmale aandoeningen.

Onderzoek naar paroxysmale aandoeningen

Onze onderzoeksprioriteit naar paroxysmale aandoeningen en comorbiditeit (paroxysmale cerebrale aandoeningen (PaCD) komt voort uit een diepgaande klinische en wetenschappelijke samenwerking tussen SEIN en het LUMC. Deze aandoeningen – hoofdpijn, slaapstoornissen, epilepsie en syncope (flauwvallen) – behoren tot de meest voorkomende neurologische aandoeningen. Een op de twee inwoners van Nederland heeft er ooit mee te maken gehad en een op de tien heeft last van terugkerende klachten met een grote impact op het dagelijks leven.

 

Lees het artikel in The Lancet
(engelstalig)

Lees meer over het onderzoeksprogramma paroxysmale aandoeningen
(engelstalig)