Waarschijnlijk voor laatste keer wisselen naar zomertijd

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
vrouw met klok

Aankomend weekeinde wisselen we waarschijnlijk voor de laatste keer over naar zomertijd. De klok gaat weer een uur vooruit. Dit betekent dat we op zondagochtend een uur korter slapen, en vanaf zondagavond in de avond een uur langer licht hebben. Op 26 maart 2019 besloot het Europees Parlement om de jaarlijkse tijdwisseling af te schaffen. Ieder land moet nu zelf kiezen in welke tijdzone ze blijven.

Niet goed voor de mens

In Nederland hebben we sinds 1977 jaarlijks zomertijd vanaf het laatste weekend in maart. Nederland gaat terug naar de wintertijd vanaf het laatste weekend van oktober (voorheen was dit september). De aanleiding voor zomertijd was energiebesparing doordat er in de avond minder kunstlicht gebruikt zou worden. Inmiddels weten we dat de wisseling van tijd in de zomer en winter niet goed is voor de mens.

Overbruggen

Licht is namelijk belangrijk voor onze biologische klok. Onze biologische klok zet zich dagelijks gelijk onder invloed van (dag)licht. Onze interne klok (een groepje cellen in de hersenen) zou zonder licht dagelijks ca. 20 minuten uit de pas lopen met onze kloktijd. Door de overgang naar zomertijd moet onze ‘klok’ opeens 80 minuten overbruggen. 

Slaapstoornissen

Door het uur korter slapen en aanpassen aan een ander ritme kunnen we ca. 2 weken een soort jetlag gevoel hebben. We zijn moe en kunnen stemmingklachten krijgen. Meestal zijn we na 2 weken hier weer aan gewend.. Zij zijn door de hormonale ontwikkeling van nature avondmensen. Zij krijgen laat slaap, en worden laat wakker. Zij moeten opeens - terwijl opstaan al moeite kost - een uur eerder opstaan. Doordat ze in de avond langer licht krijgen, kost het op tijd naar bed gaan nog meer moeite. Hun biologische klok kan verder ontregelen, met slaapstoornissen als gevolg. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in 2019 onderzoek gedaan het effect van tijdsinstelling op de gezondheid. De conclusie van het rapport is dat de standaardtijd (wintertijd) het meest gunstig is voor de volksgezondheid. 

In de video van de Universiteit van Nederland Is de zomer- of wintertijd beter voor onze slaap? wordt goed uitgelegd hoe het nu zit met onze biologische klok.

In Zondag met Lubach wordt op z’n Lubachs mooi verwoord waarom permanente zomertijd voor Nederland geen goed idee is.

Wil je ook na afschaffen van de tijdwisseling in de zomer lange zomeravonden? Sta dan gewoon een uur eerder op dan dat je gebruikelijk doet.   

 

https://www.sein.nl/slaap-waakcentrum/