Verandering van medicijnmerk door uw apotheek? Dat hoeft u niet altijd te accepteren

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
pillen

Kent u dat? Staat u bij de apotheek om uw eigen medicijn tegen epilepsie op te halen, wil de apotheek u een ander merk meegeven. Heel vervelend, want werkt dat andere merk wel net zo goed tegen uw aanvallen? Mag uw apotheek dat zo maar doen?

Allereerst belangrijk om te weten: een verandering van merk of fabrikant kan soms inderdaad de kans op een aanval beïnvloeden. Dit komt door schommelingen in de bloedspiegel die het nieuwe medicijn kan veroorzaken. Bij medicijnen tegen epilepsie (antiepileptica) is het dus belangrijk om zo weinig mogelijk van merk of fabrikant te wisselen.

Ook uw apotheker weet dit. Maar waarom gebeurt dat dan toch af en toe?

Niet leverbaar

Meestal gebeurt dit omdat uw medicijn simpelweg tijdelijk niet beschikbaar is. Of een medicijn in de apotheek verkrijgbaar is, hangt af van de fabrikanten, leveranciers, verzekeraars, de overheid en apothekers. Op de website van Farmanco kunt u zien welke geneesmiddelen moeilijk leverbaar zijn, en wanneer de leveringsproblemen zijn opgelost.

Te duur

Soms heeft het ook met geld te maken. De verschillende merken lijken qua samenstelling namelijk heel veel op elkaar, maar er zit vaak wel een (groot) prijsverschil tussen. De overheid wil graag dat patiënten het juiste medicijn tegen de laagste prijs krijgen.

De overheid let daarbij op, in welke mate een klein verschil in samenstelling de kans op een aanval vergroot. Er zijn anti-epileptica waarbij dat niet zo heel veel uitmaakt; deze kunnen soms vervangen worden door een goedkoper alternatief.

Maar bij sommige anti-epileptica wordt de kans op een aanval mogelijk wel groter door een klein verschil in samenstelling, ‘smalle therapeutische breedte’ heet dat. Dit zijn:

  • carbamazepine (Tegretol)
  • fenytoine
  • oxcarbazepine (Trileptal)
  • fenobarbital
  • lamotrigine
  • ethosuximide (Ethymal)
  • valproïnezuur (Depakine).

Bij deze middelen is het belangrijk dat ze niet om financiële redenen veranderd worden.

Het advies van SEIN

Niet wisselen

Veel patiënten van SEIN gebruiken een combinatie van verschillende anti-epileptica. Bovendien is er meestal een grote gevoeligheid voor het krijgen van aanvallen. Daarom kan een patiënt van SEIN beter niet worden overgezet van het ene merk naar een ander merk.

Eenmalig wisselen

Gaat het niet om één van bovengenoemde middelen met een ‘smalle therapeutische breedte’? En kan uw apotheek garanderen dat hij, na eenmalig wisselen, daarna uw eigen merk weer gewoon kan leveren? Dan is het eenmalig wisselen van merk een verantwoord risico.

Als de neuroloog start met een medicijnmerk (zoals Keppra), dan is het ook verantwoord als de apotheker het generieke middel (Levetiracetam) levert. Zolang u dan maar wel iedere keer dit generieke middel krijgt.

Wat te doen bij conflict

Het advies van SEIN is in lijn met de voorwaarden van de overheid en met de ‘handleiding geneesmiddelen substitutie’ van de apothekers zelf (KNMP). Mocht uw apotheek hier toch moeite mee hebben, dan kan u verwijzen naar de handleiding van het KNMP: uw apotheek is
verplicht deze handleiding te volgen.