Ouder worden

Op deze pagina

Hoe ouder u wordt, hoe groter de kans op slaapproblemen. Dat komt omdat een ouder lichaam van nature minder diep slaapt en sneller wakker wordt. Ook dutten oudere mensen overdag vaak, wat het biologische slaapritme kan verstoren. 

Oorzaken van slaapproblemen

Wist u dat slaapproblemen bij ouderen ook door gezondheidsklachten kunnen komen? Denk hierbij aan hart- en vaatziekten, eenzaamheid, depressie en mentale klachten zoals dementie. Daarnaast beïnvloeden sommige medicijnen de kwaliteit van uw slaap. Bij sommige vrouwen beginnen de slaapproblemen al tijdens de overgang. Dat heeft te maken met hormonale schommelingen in het lijf. 

Hulp bij beter slapen

Meestal is het niet mogelijk om de oorzaak van het slaapprobleem weg te halen. U kunt bijvoorbeeld niet zomaar met uw medicatie stoppen. Wat doen we dan om uw slaapproblemen te behandelen? We nodigen u uit in ons slaap-waakcentrum. Daar kijken we waarom u slecht slaapt en welke behandelingen er mogelijk zijn. Zo zoeken we samen een slaapritme dat goed bij u past. Hierbij houden we rekening met uw leeftijd en met uw levensstijl. 

Soorten slaapproblemen

Vermoeid wakker worden, slecht inslapen, ‘s nachts wakker schrikken… 

Bekijk alle soorten slaapproblemen.

Diagnose en behandeling

Weet u al welk slaapprobleem u heeft?
Bekijk informatie over het behandeltraject.