Ouders aan het woord: Sjoukje, pleegmoeder van Liandra

Op deze pagina

Ouders aan het woord: Sjoukje, pleegmoeder van Liandra

“Mijn naam is Sjoukje en ik woon in Katwijk samen met mijn 2 pleegdochters van 18 en 14 jaar. Sinds 2016 run ik een gezinshuis en bied ik al 7 jaar een liefdevol thuis aan mijn pleegdochters.

Hoe we bij de Zonnebloem terecht kwamen

Mijn jongste pleegdochter Liandra was al bekend bij de neuroloog van SEIN. Ook is ze een paar keer opgenomen geweest in de kliniek. Tijdens één van haar opnames ontmoette ik een vrouw, nu mijn vriendin, wiens zoon regelmatig logeerde bij de Zonnebloem. Aangezien het logeergezin van Liandra was gestopt, waren we op zoek naar een fijne logeerplek voor haar. Ondanks dat haar epilepsie nog niet onder controle was, hebben we haar toch aangemeld bij de Zonnebloem. Na de eerste keer logeren bleek het direct een goede match te zijn. Nu logeert Liandra al 1,5 jaar iedere maand 1 weekend bij de Zonnebloem en brengt ze hier ook 4 weken van haar zomervakantie  door.

Een moment voor mezelf

Het logeren van Liandra bij de Zonnebloem geeft mij kostbare momenten van rust en herstel. Het is een welkome adempauze die mij als ouder helpt om mijn kracht te behouden. Maar op zondag, wanneer Liandra weer thuiskomt, vervult mijn hart zich met vreugde. Deze wisselwerking van logeren en thuiskomen helpt mij om een liefdevolle ouder te zijn voor mijn meiden.

Liandra: Een krachtig meisje vol levensvreugde

Liandra is een heel sterk meisje met een eigen wil. Ze is vrolijk, gezellig en geniet van de kleine dingen. Liandra speelt graag alleen, maar vindt het ook leuk om anderen te observeren. Ze gedijt goed in een groep en heeft er echt plezier in. Het is een geruststelling voor mij als ik bedenk dat ze in de toekomst wellicht in een groepswoning zal wonen, omdat ze bij de Zonnebloem hier al mee kan oefenen. Wandelen vindt ze heerlijk en op het terrein van SEIN kan ze dit veilig doen, zelfs zonder rolstoel.

Vertrouwde begeleiding en waardevolle expertise

De begeleiding bij de Zonnebloem is heel prettig. We hebben geregeld contact over hoe het gaat en ik ontvang regelmatig foto's. Ik heb alle vertrouwen in het team en merk dat ze Liandra echt leuk vinden, wat me enorm geruststelt. De expertise van de begeleiders is ook erg waardevol. Als ik vragen heb of me ergens zorgen over maak, dan kan ik altijd bij hen terecht. Bij de Zonnebloem mogen kinderen gewoon zichzelf zijn en dat is zo belangrijk. Ze worden in hun waarde gelaten en er wordt echt gekeken naar wat het kind nodig heeft.

We leren ook veel van elkaar. Een kalender in Liandra's tas helpt haar te weten wanneer ik haar weer kom ophalen na het logeren. Door te zien hoe goed ze loopt op het terrein van SEIN ben ik thuis ook vaker met haar gaan wandelen zonder de rolstoel. Liandra heeft veel baat bij de onderlinge samenwerking.

Tips voor andere ouders

Mijn advies aan andere ouders/pleegouders die op zoek zijn naar een logeerplek is om langs te gaan, met begeleiders te praten en te kijken wat ze kunnen bieden. Denk ook aan de toekomst. Logeren kan een uitkomst zijn om te zien hoe het kind reageert op groepen, met het oog op groepswonen. Het is een grote stap en het kan spannend zijn, maar uiteindelijk valt het vaak erg mee.

Ik ben ontzettend dankbaar voor de Zonnebloem en wat het voor Liandra betekent. Het geeft haar de ruimte om te groeien en te genieten in een groep en mij de kans om haar de best mogelijke zorg te geven.”