Online Slaap-Waak scholing VG

Datum
Tijd
Tag
Scholing
Locatie
Online

Voor professionals die werkzaam zijn met verstandelijk beperkte cliënten met slaapproblematiek. In diverse online workshops geven wij je graag meer inzicht en kennis op het gebied van slaapgeneeskunde.  

Na afloop van de online bijeenkomst ontvang je een certificaat van deelname.

Inschrijven kan via deze link.
Hier vind je meer informatie over de presentaties en krijg je toegang tot een e-learning module.
Deelname aan het volledige programma incl. e-learning en certificaat kost €250,-

Programma 19 januari 2024 online nascholing voor slaapteams   

9.30-9.45u

Inleiding programma - Annelies Smits (AVG arts)

9.45-10.45u

Gedrag in de nacht - Annelies Smits
Een veel voorkomende reden om een slaapteam te vragen is ‘gedrag in de nacht’. Maar waar let je op bij observatie? Welke hypothese kan passen en welke acties of interventies zijn dan te overwegen? Hoe maak je het verschil tussen een (N)REM parasomnie, nachtelijke epilepsie en gedrag in waak? Wanneer verwijs je voor deze vraagstelling?

10.45-11.00u

Pauze

11.15-12.15u

Saturatiemeting als screening of risicotaxatie - Annelies Smits
Ademhalingsproblemen komen veel voor bij mensen met een verstandelijke beperking. Dit kan samenhangen met overgewicht, sederende medicatie, hypo- of hypertonie en comorbide aandoeningen. Onderzoek om dit uitgebreid in kaart te brengen kan soms een hele stap zijn. Saturatiemetingen door het slaapteam kan dan helpen een risico-inschatting te maken bij de overweging om naar een slaapcentrum te verwijzen.  Tijdens deze sessie zullen we stilstaan bij de indicaties en interpretaties van nachtelijke saturatiecurves. 

12.15-13.15u

Pauze

13.15-13.45u

ASS en slaap – Karin van Rijn, GZ psycholoog SEIN
Slaapproblemen komen veel voor bij mensen met autisme. Wat is nu anders aan de slaap bij mensen met autisme? Wat betekent dit voor de slaapadviezen? Welke aanpassingen vraagt dit? Welke interventies verdienen meer aandacht?

13.45-14.15u

Sensorische integratie en slaap - Annelies Smits
Om tot een goede, restauratieve slaap te kunnen komen is het belangrijk om in balans te zijn. Prikkelverwerkingsproblemen komen veelvuldig voor bij mensen met VB. Vanuit de sensorische integratie kan er gewerkt worden aan balans tussen de zintuigen ondersteunen om te komen tot een goede slaap. In deze sessie zal er aandacht besteed worden aan de functie en praktische inzet bij slaapproblemen.

14.15-14.45u

Pauze

14.45-15.30u

Relevante somatische aandachtspunten - Annelies Smits
Mensen met een VB hebben vaak bijkomende lichamelijke aandoeningen. De klachten door deze aandoeningen, maar ook de behandeling kan de slaap beinvloeden. In deze sessie zullen we kijken naar een aantal veel voorkomende aandoeningen, hoe deze de slaap kunnen beinvloeden, maar ook wat de slaap doet met klachten van aandoeningen? Op welke manier kan behandeling van de één de ander verbeteren?

15.30-15.45u

Afsluiting