Nieuws

Voorbereiding op het slaap-waakonderzoek met een video

vrijdag, 16 augustus 2019

Na doorverwijzing van een huisarts of medisch specialist komen patiënten bij het Slaap-Waakcentrum voor onderzoek naar hun slaapproblemen. Van deze onderzoeken zijn video’s gemaakt. Zodat patiënten zich kunnen voorbereiden en zo weten wat hen te wachten staat.

Eén van de onderzoeken is de polysomnografie (PSG). Dit kan een thuis-slaap-waakonderzoek zijn (ambulant) of een onderzoek bij het Slaap-Waakcentrum SEIN zelf (in Zwolle en Heemstede). Hiermee worden de slaapstructuur, de beenbewegingen, de ademhaling, de hartslag en het zuurstofgehalte gemeten. Om de metingen te verrichten worden er sensoren op het hoofd, de kin, het bovenlichaam, de benen en bij de ogen geplaatst. Alle signalen worden opgeslagen op een geheugenkaart. De patiënten dragen de elektroden en het kastje met geheugenkaart voor een periode van 24 tot 48 uur. Hierna wordt bij SEIN alles er weer af gehaald, zodat daar de geheugenkaart kan worden uitgelezen en geanalyseerd.

Ook kan het zijn dat mensen een bewegingshorloge, de actiwatch, meekrijgen. Dit geeft een beeld van het slaap-waakritme. Deze moet minimaal een week gedragen worden.

Klik op de link om de video’s te bekijken.