Nieuws

Persbericht SAMSAM 2019: ‘Als je het mij vraagt…’ Zeggenschap doe je samen!

dinsdag, 24 september 2019

De vierde editie van SAMSAM (Samen doen, samen delen) op dinsdag 17 september heeft voor veel inspiratie en plezier gezorgd. SAMSAM is een evenement voor uitwisseling tussen alle professionals van Ons Tweede Thuis, De Hartekamp Groep, Philadelphia, SIG en SEIN.

Pizza of boerenkool

Zet je vanavond pizza of boerenkool op het menu? Ga jij zonder kloppen iemands kamer binnen? Laat je je cliënt na één stukje chocola de reep weer terugleggen? Wie maakt eigenlijk die keuzes? SAMSAM 2019 ging over zeggenschap en vooral over hoe dit in de praktijk werkt. De 200 deelnemers zijn allemaal werkzaam in de verstandelijk gehandicaptenzorg.

Kleur bekennen

Tijdens de opening werden we uitgedaagd door een team van ervaringsdeskundigen om kleur te bekennen over hoe jij zeggenschap samen vorm geeft. Het team ging aan de hand van prikkelende stellingen in gesprek met het publiek. Daarbij kon je een bord met ‘LEF’ omhoog houden als je op een stelling wilde reageren. Het was leuk en inspirerend om te zien hoe vaardig de interviewers mensen aan de praat kregen. De opening werd afgesloten met een mooi – recht uit het hart – gedicht.

Samen sterk voor goede begeleiding

Wat is goede begeleiding en wie beslist dat, de hulpverlener of de cliënt? In liefst tien workshops kregen professionals handvatten om hun werk en begeleiding naar een hoger plan te tillen. Zo is door een van de organisaties samen met cliënten een dvd gemaakt met uiteenlopende begeleidingssituaties: een prachtig instrument om met cliënten in gesprek te gaan over hoe zij de begeleiding of ondersteuning ervaren. In een andere workshop werd de methode van 'Moreel beraad' besproken. Dit is een onderzoek of een dialoog over een concrete ervaring en helpt op een gestructureerde manier na te denken over wat goede zorg is. Een methode die het bewust handelen bevordert. Een andere organisatie liet zien hoe visueel werken mensen in beweging brengt en zorgt voor werkplezier, nieuwe inzichten en creatieve oplossingen.

De zorg is eigenlijk schatrijk

Uitgangspunt van SAMSAM is de vraag op welke wijze we van elkaar kunnen leren, ook van collega’s die niet in jouw eigen organisatie werken. Wat heb ik als medewerker nodig en wat kan iemand anders voor mij betekenen? De zorg is eigenlijk schatrijk: met zijn allen weten we zo veel, zijn we dag in dag uit bezig beter te worden in ons vak en vinden we 1000 en 1 slimme wielen uit! We doen aan scholing, onderzoek, innovatie en reflectie. Dat delen we samen!

Kijk voor meer informatie en foto's op de Facebookpagina van SamSam

 


https://comicsnake.com/dc-comics/ magazine-pdf.net comics-all.com/