Tandarts en mondhygiënist

Voor mondverzorging kunnen cliënten terecht bij de tandarts en de mondhygiëntist. Preventie en het zoveel mogelijk beperken van ziekten in de mond staan voorop. 

Tandarts

De afdeling tandheelkunde zorgt er onder andere voor dat cliënten elk half jaar een controle krijgen bij de tandarts. Verder vallen onder tandheelkunde behandelingen ook orthodontie, implantologie en parodontologie. 

Wij werken samen met het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Daar kan onze tandarts cliënten onder narcose behandelen. 

Sommige cliënten hebben geen eigen tanden meer en vaak last van een los zittende prothese. Zij kunnen in aanmerking komen voor tandheelkundige implantaten met een “klik” prothese. Maar ook cliënten die bijvoorbeeld door een val een of meer tanden verloren hebben, kunnen een implantaat krijgen, om daarmee het element dat verloren is gegaan, te vervangen. 

Bij SEIN is speciaal een implantaat ontwikkeld voor mensen met epilepsie. Dit implantaat is zo geconstrueerd dat als men erop valt, deze zal breken op een gunstige plek en daardoor weer makkelijk te herstellen is.

Mondhygiënist 

Cliënten kunnen voor ondersteuning van de mondgezondheid terecht bij de mondhygiënist na verwijzing door de tandarts of op eigen initiatief. Preventie of het zoveel mogelijk beperken van ziekten van de harde en zachte weefsels van de mond staat voorop. 

De mondhygiënist zorgt voor het schoonmaken van het gebit, de tandvleesbehandeling bij parodontale problemen en diverse preventieve maatregelen. Samen met de preventie-assistent wordt aan cliënten onder andere goed tandenpoetsen geleerd, instructies en klinische lessen gegeven aan de verzorgenden. Goede mondzorg is erg belangrijk om de ontstekingsbelasting te beperken voor de algehele gezondheid, vanwege de medicijnen die mensen gebruiken en voor de kwaliteit van leven.

Bij mensen met een verstandelijke beperking is de ondersteuning van de mondzorg, het signaleren van problemen en het op peil houden van kennis en kunde met betrekking tot de mondzorg voor de verzorgenden van extra belang.

Het Team

  • Tandartsen Dick Deutekom en Hans Strooker
  • Mondhygiënist Bea Kruisselbrink
  • Assistent en preventie-assistent Liesbeth Ketting
https://comicsnake.com/dc-comics/ magazine-pdf.net comics-all.com/