HomeVerwijzersEpilepsie en seksualiteit

Epilepsie en seksualiteit

Seksuele gevoelens verdwijnen meestal niet als iemand epilepsie heeft. Wel kan het hebben van aanvallen van invloed zijn op de seksualiteit. Ongeveer 30% van de mensen met epilepsie (mannen en vrouwen) ervaren seksuele problemen. De aanvalsfrequentie, ontstaan van de epilepsie voor de puberteit, gebruik van medicatie (anti-epileptica), angst en depressieve gevoelens kunnen hierbij een rol spelen. Het hebben van aanvallen en de behandeling daarvan kan leiden tot seksuele problemen. Bepaalde anti-epileptica kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat er minder zin is om te vrijen of moeite is met het bereiken van een orgasme.

Problemen die kunnen ontstaan

Seksuele problemen die kunnen ontstaan door de (behandeling van) epilepsie zijn bijvoorbeeld meer of minder zin hebben in vrijen, meer of minder opgewonden raken, erectieproblemen, lubricatieproblemen, angst voor of pijn bij het vrijen, orgasmeproblemen, angst voor een aanval tijdens het vrijen of orgasme, depressief/niet ontspannen gevoel na het vrijen.

Is epilepsie de oorzaak?

Het is echter niet altijd duidelijk of de epilepsie ook de daadwerkelijke oorzaak van een seksueel probleem is. Soms bestaat het seksuele probleem al langer of staat de epilepsie er helemaal los van. Om hier meer zekerheid over te krijgen, is het belangrijk om seksuele problemen of eventuele vragen over seksualiteit te bespreken.

Lees meer: