Alarmsystemen op afstand


Denk hierbij aan ‘slimme’ camera’s of microfoons die de specifieke bewegingen of geluiden van een aanval kunnen herkennen via algoritmes. De eerste resultaten zijn erg goed, dus de verwachtingen zijn hoog gespannen – maar meer onderzoek is nog nog. 

De slimme camera

Blijkt de grote tonisch/clonische aanvallen goed te vangen, maar is alleen maar getest op volwassen. Kinderen hebben vaak andere bewegingspatronen, wat om andere algoritmes vraagt.  

De slimme microfoon

Staat echt nog in de kinderschoenen. Er is inmiddels een enorme ‘zee’ aan geluiden bij elkaar gebracht, van dichtslaande deuren, lakengeritsel, gesnurk tot geluiden die echt bij een epileptische aanval horen. Nu moet getest worden of de slimme microfoon aan de hand hiervan ook echt aanvallen kan signaleren.  

Voor- en nadelen

Alarmsystemen op afstand zijn natuurlijk vooral prettig voor mensen die niet goed kunnen slapen met een contactalarmsysteem. Het nadeel van alarmsystemen op afstand is echter dat zogenaamde ‘stille’ aanvallen (die met weinig bewegingen en/of geluiden gepaard gaan) makkelijker gemist worden.