Medewerkers

Op deze pagina

Medewerkers

Algemene cijfers

Wij leveren goede zorg dankzij de inzet van onze medewerkers. Een vast team van begeleiders en behandelaren ondersteunt de bewoner. Er werken 860 (vaste) medewerkers in de woonzorg die vallen onder de RVE LV (locaties De Cruquiushoeve in Cruquius, Meer en Bosch in Heemstede en Fonteinkruid in Zwolle). Hieronder staat dit getal uitgesplitst in een aantal criteria. Binnen deze groep medewerkers hebben we ook een flexpool, die we kunnen inzetten bij krapte in het rooster. Zij zijn goed bekend op alle afdelingen en bewoners vinden het vaak fijn als een bekend gezicht een dienst draait in de woning.

Het verzuimpercentage is in 2022 gestegen ten opzichte van 2021. Zie de grafiek hiernaast voor de cijfers. Daarnaast waren er in 2022 in totaal 130 leerlingen en 68 stagiairs werkzaam op de locaties Meer & Bosch, De Cruquiushoeve en Fonteinkruid.

Belangrijke dynamieken in onze organisatie

Net als andere zorginstellingen in de gehandicaptensector, heeft ook SEIN te maken met de effecten van schaarste in mensen en middelen. Een van onze managers deelt haar ervaring hiermee vanuit een ouder:

Leren en ontwikkelen 

Door opleiden en reflectie zorg je voor vakbekwame medewerkers en verhoog je de kwaliteit van de begeleiding. SEIN kent veel verschillende vormen van leren en ontwikkelen: klassikaal, online en in de praktijk. In het vorige rapport hebben we uitgebreid stilgestaan bij KOOS, ons leerplatform. In dit rapport vertellen we over de training Epilepsie Verder Kijken en laten we zien hoe we het leren rondom casuïstiek in de praktijk vormgeven. Onze artsen en psychologen/orthopedagogen geven diverse klinische lessen in de gebouwen om kennis te delen. Daarnaast organiseren we leerbijeenkomsten en teamreflecties.

Epilepsie Verder Kijken

Wanneer je als nieuwe medewerker gaat werken bij SEIN, krijg je verschillende trainingen aangeboden om de kwaliteit van zorg, kennis en kunde te borgen. Dit is voor nieuwe medewerkers een leuke en intensieve periode. Daarna is het belangrijk dat alle kennis actueel blijft en deze verder uitbreidt. Loes Kramer, een van de trainers van de herhaaltraining Epilepsie Verder Kijken, vertelt hier in het onderstaande interview wat over.

Interview Loes Kramer, trainer Epilepsie Verder Kijken

Leerbijeenkomsten

Gelukkig gaat het over het algemeen heel goed in de zorg die wij leveren, maar soms gaat het ook weleens mis. Dit kan door allerlei factoren gebeuren, vaak is het een samenloop van omstandigheden. Bij ernstige incidenten doen wij melding bij de IGJ en starten een calamiteitenonderzoek. Bij andere gebeurtenissen kiezen wij in overleg met de afdeling en manager regelmatig voor een leerbijeenkomst.

Tijdens zo’n bijeenkomst kijken we met het team aan de hand van een versimpelde versie van de PRISMA-methodiek naar het incident: wat is er gebeurd, wat ging er mis, wat ging er goed, hoe kon dit gebeuren en wat kunnen we doen om dit te voorkomen? Hierbij nodigen wij, indien relevant, andere disciplines uit, zoals een psycholoog/orthopedagoog of een arts. Met elkaar kijken we naar de gebeurtenissen en brainstormen we over oplossingen. Zo komt de oplossing uit het team zelf, wat maakt dat deze goed past bij hun context en er ook draagvlak is. In 2022 hebben we meerdere van deze leerbijeenkomsten georganiseerd. Lees het interview met een begeleider, om een beeld te krijgen van een leerbijeenkomst.

Interview Cynthia van Keken, begeleider gebouw 8

Teamreflecties

In de teams worden ook reflecties uitgevoerd over bijvoorbeeld de resultaten van het cliëntervaringsonderzoek en het Veilig Incidenten Melden (VIM). Wij kijken naar wat er al goed gaat, waar we meer kunnen doen en naar wat beter kan. Door dit in de teams zelf te bespreken, is het team zich bewust van de kwaliteit en hoe zij die kunnen verhogen. De teamreflecties kunnen dus divers van aard zijn.

In dit interview vertelt CIOP Esther Boele-Zuydgeest over een tijdelijke dip in het vertrouwen binnen het team en hoe zij hiermee zijn omgegaan. Vaak gaat de samenwerking heel goed binnen de teams, maar soms ook even niet. Hierbij stilstaan als team en er actief mee aan de slag gaan, zorgt voor verbetering van de samenwerking en daarmee ook voor een impuls in de geleverde kwaliteit van zorg en begeleiding. Communicatie binnen het team is namelijk van essentieel belang om de communicatie rondom de bewoners te stroomlijnen en ervoor te zorgen dat alles gaat zoals afgesproken.  

Interview Esther Boele-Zuydgeest, CIOP (zorgcoördinator) gebouw 4

Betrokkenheid bij duurzaamheid 

SEIN vindt het belangrijk dat medewerkers niet alleen betrokken zijn bij hun vak en de cliënten, maar ook bij de organisatie. Samen maken we tenslotte van SEIN een fijne organisatie. Duurzaamheid is een thema dat momenteel in onze organisatie op de agenda staat. Niels van der Veen (bewoner) heeft Joris Graas, vastgoedbeheerder en projectleider duurzaamheid, bevraagd over dit thema:

‘Duurzaamheid is het zorgen voor evenwicht tussen mens, milieu en economie. Voor nu, maar ook voor de komende generaties. Het voorzien in onze eigen behoeften moet dus in evenwicht zijn met dat wat onze planeet Aarde aankan.

Sinds 2022 bestaan er binnen SEIN zogeheten Greenteam. Deze zijn samengesteld na het behalen van het keurmerk milieuthermometer zorg (MTZ) brons. Doel is de bewustwording over duurzaamheid te vergroten. SEIN heeft de ambitie om flinke stappen te zetten op de MTZ-duurzaamheidsladder: van het huidige niveau brons naar niveau zilver als opmaat naar goud in 2025.

Acties zijn vooral gericht op duurzaamheidsprojecten met een vierstappenplan:

  1. Wat is het doel?
  2. Wie is daarvoor nodig en wie gaan er deelnemen aan dit project?
  3. Nulmeting en eindmeting.
  4. Vieren en delen van het succes van het betreffende project

Uit elke laag van de organisatie werkt iemand mee. Eenieder bekijkt duurzaamheid vanuit de eigen invalshoek en professie, wat mooie inzichten oplevert. De eerste bijeenkomst van het Greenteam was een brainstormsessie over duurzaamheid. Samen bedenken wat er binnen SEIN mogelijk is, zodat alle disciplines duurzamer werken en duurzame keuzes maken. Het eerste succes van het Greenteam is dat het nu elke dinsdag Vega dag is in de lunchcorners van SEIN.’