Cliënten

Op deze pagina

Cliënten

Op 1 januari 2022 woonden er 367 cliënten bij SEIN. Er zijn in 2022 veertien nieuwe cliënten bij ons komen wonen. Helaas zijn er dertien cliënten overleden en drie cliënten hebben SEIN verlaten en zijn elders gaan wonen.

Cliëntervaringsonderzoek (CEO) en inspraak

Voor de vertegenwoordiging van al onze cliënten heeft SEIN zowel bewonerscommissies als een centrale cliëntenraad. Lees hier een interview met Dwight Rimmelzwaan. Dwight woont in gebouw 6 en is een van de leden van de bewonerscommissie van De Cruquiushoeve. Hij vertelt over zijn ervaring met inspraak binnen SEIN LV. Nicole Blaauwgeers is coördinator individueel ondersteuningsplan (CIOP) in gebouw 6. In het interview met Nicole lees je haar perspectief op inspraak van bewoners.

Jaarverslagen van SEIN 

vindt u via jaarverantwoordingzorg.nl

Interview Dwight Rimmelzwaan, bewoner gebouw 6

Kun je beschrijven hoe jij inspraak ervaart binnen gebouw 6 en binnen SEIN? Heb je een voorbeeld?

‘Binnen gebouw 6 heb ik het gevoel enigszins inspraak te hebben. Je moet weten bij wie je moet zijn om dingen gedaan te krijgen. Er is een bewonersvergadering maar dat is niet vaak. Binnen SEIN heb je de bewonerscommissie en de cliëntenraad. Je kan er dingen aanhalen en hopen dat er wat mee gedaan wordt. Sommige dingen die al heel lang liggen (bijv. gaten in de weg) of je hoort dat er niks aan gedaan kan worden. Een voorbeeld dat wel wordt gedaan is de regenboogweek.’

Interview Nicole Blaauwgeers, CIOP (zorgcoördinator) gebouw 6 

Ervaar je als CIOP dat bewoners voldoende meegenomen worden in zaken rondom gebouw 6? En SEIN?

‘Voor mijn gevoel hebben de bewoners van gebouw 6 voldoende inspraak. Zeker sinds de komst van de nieuwe manager zie ik dat de bewoners haar goed weten te vinden en ervaar ik dat onze manager alle tijd en ruimte neemt om hen te woord te staan en tegemoet te komen. Natuurlijk zijn sommige beslissingen niet optioneel, bijvoorbeeld omdat we ons moeten houden aan SEIN-brede afspraken/richtlijnen, maar ik denk dat we ons uiterste best doen om ook daarin dan een middenweg te vinden.’

 

Cliëntervaringsonderzoek

In 2022 heeft SEIN een cliëntervaringsonderzoek (CEO) laten uitvoeren door het LSR, het landelijk steunpunt (mede)zeggenschap. Zowel bewoners als verwanten hebben hun ervaringen kunnen delen over het wonen en de epilepsiezorg bij SEIN. In 2023 doen wij onderzoek naar dagbesteding en recreatieve activiteiten. Het gehele rapport is te vinden op onze website. Een korte samenvatting van het rapport en quotes van bewoners en verwanten staan in de  infographics hiernaast.

SEIN is trots op de uitkomsten van het cliëntervaringsonderzoek (CEO). Verwanten/vertegenwoordigers geven ons een hoger cijfer (7,7) dan drie jaar geleden (7,4). Voor de cliënten is de vergelijking niet te maken, want die werd in het vorige onderzoek gemeten op een driepuntsschaal. Wij zien dat bewoners kritisch durven te zijn op de zorg die wij bieden. Het LSR zegt hierover: ‘Met name cliënten zijn best kritisch en noemen meerdere punten die aandacht verdienen. Ik wil benadrukken dat dit een goed teken is. Geen enkele organisatie doet het alleen maar goed. Dat cliënten dit durven te uiten, zegt veel over jullie organisatie. Blijkbaar voelen zij zich veilig genoeg om zich te uiten. Niet alleen de cliënten die de vragenlijst zelf hebben ingevuld, maar ook de cliënten die hulp hebben gehad van een begeleider. In antwoorden zat hier bijna geen verschil in.’

De resultaten van het CEO-rapport zijn besproken met de cliëntenraad. Hierbij is in gezamenlijk overleg ‘eenzaamheid’ geprioriteerd als een van de belangrijkste thema’s. Per gebouw zijn er locatierapporten beschikbaar die besproken worden met bewoners, verwanten en medewerkers in (participatie) bijeenkomsten. Daarnaast zijn er spiegelgesprekken gevoerd om de resultaten te verdiepen. De SEIN-brede aandachtspunten nemen wij op in ons jaarplan.

Klachtmeldingen

SEIN werkt met professioneel opgeleide medewerkers die zich optimaal inzetten voor de cliënt. Toch kan het gebeuren dat iemand ontevreden is. SEIN wil graag weten waarom dit zo is, om zo de zorg verder te kunnen verbeteren. Het is altijd goed om onvrede te bespreken met een medewerker of manager van de betreffende afdeling. Bewoners/vertegenwoordigers kunnen zo nodig terecht bij de klachtfunctionaris. Zij is niet in dienst bij SEIN maar bij het LSR en zorgt voor onafhankelijke bemiddeling.

In de grafiek staat het aantal klachten van de afgelopen vier jaar. In 2022 zijn er geen klachten bij de LSR behandeld. Wel zijn er gesprekken gevoerd met verwanten/vertegenwoordigers om klachten in samenspraak onderling op te lossen.

Meldingen Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)

In 2022 zijn twee meldingen gedaan bij de IGJ. Conform de procedure heeft er naar deze melding een calamiteitenonderzoek plaatsgevonden volgens de Prismamethodiek. De IGJ heeft op basis van de onderzoekrapportages geoordeeld dat de situaties voldoende zorgvuldig zijn onderzocht en tot adequate verbetermaatregelen hebben geleid. Naast deze twee meldingen heeft SEIN twee interne (niet-meldingsplichtige) onderzoeken uitgevoerd naar aanleiding van bijna-incidenten, alsmede twee groepsgesprekken. Lees hier meer over in het deel over betrokken en vakbekwame medewerkers.