Nervus Vagus Stimulatie (NVS)

NVS

Bij Nervus Vagus Stimulatie (NVS) wordt er een stimulator (soort ‘pacemaker’) geïmplanteerd, die verbonden wordt aan een hersenzenuw in de hals, de linker nervus vagus. De stimulator geeft kleine stroomstootjes af aan deze zenuw. Dat kan zorgen voor:

  • minder aanvallen;
  • minder heftige aanvallen;
  • kortere aanvallen;
  • een kortere herstelfase na de aanval.

Voor wie is NVS geschikt?

NVS is een behandeling voor mensen met epilepsie bij wie medicatie onvoldoende werkt en die niet in aanmerking (willen) komen voor epilepsiechirurgie of ketogeen dieet. NVS is mogelijk bij zowel kinderen als volwassenen, ook met een verstandelijke beperking.

Instellen na de operatie

De operatie (het plaatsen van de stimulator) gebeurt in een gecertificeerd (academisch) ziekenhuis door een neurochirurg. Na de operatie moet de stimulator goed ingesteld worden. Daarvoor kunt u bij één van de poliklinieken van SEIN terecht. Het traject van operatie en instellen beslaat gemiddeld ruim één jaar.

Goed getest en veilig bevonden

Deze stimulatoren zijn afkomstig uit Amerika. De stimulator is niet alleen in Europa, maar ook door de FDA (Federal Drug Agency) getest. Deze FDA heeft voor apparatuur een strengere controle dan in Europa gehanteerd wordt. We kunnen er op vertrouwen dat de stimulatoren goed getest en veilig zijn. 

Gecertificeerd verwijscentrum NVS

SEIN is gecertificeerd als verwijscentrum voor NVS-behandeling. Dat betekent dat verpleegkundig specialisten en neurologen van SEIN beoordelen of iemand voor NVS in aanmerking komt. Ook geven zij voorlichting.

SEIN heeft ruim vijftien jaar ervaring met de Nervus Vagus Stimulator en heeft ruim 400 mensen in behandeling met een NVS. Gedurende deze behandelingen zijn er geen ernstige gebreken van de stimulator aan het licht gekomen. Naast de strenge controle draagt dit bij aan het vertrouwen dat de NVS een veilige behandelmogelijkheid is voor mensen met epilepsie.