Zorgprofessionals beleven epilepsie en autisme bij Leerhuis Epilepsie

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Patiënt en verzorger

‘Wat zou het mooi zijn als we al onze expertise over epilepsie op een toegankelijke en aansprekende manier kunnen delen met andere zorgprofessionals.’ Met die gedachte is Leerhuis Epilepsie in 2018 opgericht. Zowel Kempenhaeghe als SEIN boden al externe scholing over epilepsie aan, maar vaak deden medewerkers dit ‘erbij’ zonder duidelijke of vaste afspraken over vorm of inhoud. En dus ontstond het idee om de krachten van dé twee expertisecentra in epilepsie te bundelen. Voor betere en efficiëntere scholing.

Inmiddels zijn we ruim 2,5 jaar verder en worden er jaarlijks honderden professionals in de VG-zorg klassikaal geschoold over epilepsie. De e-learning epilepsie werd alleen dit jaar al door bijna 2.200 deelnemers gevolgd. En Leerhuis Epilepsie heeft inmiddels 17 trainers aan zich verbonden.

Impact

Bij Kempenhaeghe en SEIN weten we natuurlijk al lang dat de impact van epilepsie op iemands leven heel groot is. Epilepsie heeft invloed op alle aspecten van het leven: op handelen, denken, doen, dagelijkse activiteiten, mobiliteit, mogelijkheden tot communicatie. “Juist daarom is het zo ontzettend belangrijk dat ook zorgprofessionals die in de ‘gewone’ VG-zorg werken met cliënten met epilepsie meer kennis opdoen over epilepsie. Zodat ze weten wat de impact is op het dagelijks leven van cliënten”, vertelt Aukje van den Oord, coördinator bij Leerhuis Epilepsie.

Basisscholing

De basisscholing wordt op dit moment het meest afgenomen. Bijna altijd in combinatie met vooraf e-learning. Na deze scholing voelen zorgprofessionals zich meer vertrouwd in hun handelen met cliënten met epilepsie. Ze zijn zich bewust van aspecten die kunnen samenhangen met epilepsie, kunnen preventief handelen en risico’s afwegen en hebben vaardigheden op adequaat te reageren op epileptische aanvallen. Kortom: ze zijn in staat om de juiste zorg te bieden tijdens en na een aanval.

Nieuw aanbod

Dit jaar zijn er drie nieuwe scholingen geïntroduceerd. Allemaal bedacht en tot stand gekomen door eigen trainers. Vier trainers met veel kennis en ervaring met cliënten met epilepsie en autisme maakten de workshop ‘Beleef het onbegrijpelijke’. Waar zorgprofessionals echt aan den lijve ondervinden hoe het is om epilepsie én autisme te hebben. “Dit echt zelf beleven creëert bewustwording en dit neem je veel beter mee naar de praktijk”, vertelt trainer Mandy Saes. Vorige week nog hoorde ze van deelnemers dat de workshop voor hen heel confronterend was. “Yes, denk ik dan …  dat is de bedoeling! Pas als je je echt kunt verplaatsen in deze cliënt kan je hem of haar goed begeleiden.”

Ook nieuw is de scholing Aanvalsobservatie en noodmedicatie en Omgaan met PNEA. Aukje: “Cliënten kunnen aanvallen hebben die sterk op epileptische aanvallen lijken, maar dat niet zijn. Zogenaamde psychogene niet-epileptische aanvallen: PNEA. Het is belangrijk dat medewerkers in de verstandelijke gehandicaptenzorg zich bewust zijn van het feit dat PNEA bestaan en in welk opzicht ze kunnen verschillen van epileptische aanvallen.”

Corona

Ook voor Leerhuis Epilepsie was het flink schakelen door de uitbraak van corona. Aukje: “We moesten veel scholing tijdelijk afzeggen en samen met de zorgorganisaties op zoek naar oplossingen. Gelukkig is het op dit moment (november 2020) weer mogelijk om  fysiek samen te komen, in kleine groepen.” Dit vraagt echter flexibiliteit van de trainers en deelnemers. Trainer Stephanie Peters: “Het was even zoeken hoe we de werkvormen konden toepassen met voldoende afstand tussen de deelnemers. Maar met een beetje creativiteit kom je heel ver. Deelnemers genieten vooral van verhalen uit de praktijk en gaan graag aan de slag met video’s met praktijksituaties. Dit kan allemaal heel goed coronaproof.” Aukje: “Daarnaast hebben we – door corona – een mooie e-learning ontwikkeld: ‘Stress als uitlokkende factor voor epilepsie in tijden van crisis’. In het voorjaar hebben we deze e-learning tijdelijk gratis aangeboden. Juist omdat we inzien hoe belangrijk het voor zorgprofessionals is om goed uitgerust te zijn met kennis en informatie.”

Meer informatie over Leerhuis Epilepsie