Voorlichtings- en contactdag rondom epilepsiechirurgie bij kinderen

De Epilepsie Vereniging Nederland organiseert op zaterdag 5 oktober 2019 een voorlichtings- en contactdag rondom epilepsiechirurgie bij kinderen in samenwerking met het UMC Utrecht en SEIN expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

De dag is bestemd voor patiënten (vanaf 8 jaar), ouders/verzorgers, broers/zussen en opa’s/oma’s van kinderen die een mogelijke kandidaat zijn voor epilepsiechirurgie, al in het traject zitten of de operatie hebben ondergaan. Ook professionals binnen de epilepsiezorg zijn van harte welkom.

Wilt u meer informatie over deze dag of wilt u zich aanmelden, dat kan via deze link

 

 

Nieuws

Subsidie voor onderzoek epilepsiechirurgie

maandag, 3 september 2018

Maeike Zijlmans, neuroloog en hoofdonderzoeker bij SEIN en het UMC Utrecht, heeft een ERC Starting Grant van 1,5 miljoen euro ontvangen voor haar onderzoek naar epilepsiechirurgie. Het European Research Council (ERC) reikt deze persoonsgebonden subsidies uit om nieuw innovatief onderzoek op te zetten.

Maeike Zijlmans

Epilepsiechirurgie is de enige echt genezende behandelmogelijkheid van epilepsie en kan bij kinderen een positief effect hebben op hun ontwikkeling. De behandeling is complex en niet altijd succesvol en wordt daarom alleen toegepast als medicatie onvoldoende werkt.

Het doel van het project van Maeike Zijlmans is om met innovatieve meet en analyse methodes van het elektrische hoogfrequente hersensignaal de kern van epilepsie direct, makkelijk en betrouwbaar tijdens chirurgie te herkennen. Maar ook om met deze signalen meer te begrijpen van het effect van epileptische hersenactiviteit op de gezonde hersenfunctie. Een simpele methode leidt niet alleen tot meer succes en dus vaker toepassen van de methode, maar ook tot een bredere toepassing. Bijvoorbeeld bij mensen met hersentumoren die geopereerd worden voor een langere levensverwachting maar zonder meting van het elektrische signaal, terwijl deze patiënten ook vaak epileptische aanvallen hebben.

We zijn heel trots op Maeike Zijlmans dat zij deze prestigieuze subsidie heeft ontvangen en wensen haar heel veel succes met het onderzoek.