Nieuws

Epilepsie en werk: Rachida helemaal op haar plek bij Ici Paris

donderdag, 15 januari 2015

Rachida is een jonge vrouw van 22 jaar. Ze is via de maatschappelijk werker van SEIN bij Bureau Arbeid gekomen. Ze is begeleid via een re-integratieovereenkomst vanuit het UWV. Door haar epilepsie heeft ze haar opleiding richting pedagogisch werk niet af kunnen maken. 

Via het re-integratietraject startte zij met een werkervaringsplaats bij een kinderdagverblijf. Hier lag niet haar hart. Maar toen ze met de collega’s en ouders van het kinderdagverblijf voor een workshop naar Ici Paris gingen wist ze het zeker. Daar wilde ze ook werken! 

Minder slaapproblemen en meer zelfvertrouwen

Een tweede werkervaringsplaats werd gerealiseerd bij Ici Paris. Ze voelt zich daar als een vis in het water. Had ze in het begin nog veel last van slaapproblemen is dat nu een heel stuk minder. Ze voelt zich stukken beter dan voordat ze hier werkte. Het gaat zo goed met haar dat ze een contract kreeg voor een half jaar. Ze zit nu beter in haar vel en heeft veel meer zelfvertrouwen doordat ze nu een baan heeft. 

Ze voelt zich blij en vrolijk omdat ze werk doet wat ze leuk vindt. De werkzaamheden die ze doet zijn klanten helpen, inruimen, visagie, afrekenen, cadeautjes inpakken. Van alle werkzaamheden vindt ze klanten helpen en de visagie het leukste. Een grappige anekdote is dat een klant aan haar vroeg: ”Mag ik deze geur proeven?”.

Nieuwe opleiding in het vooruitzicht

Dat ze echt verder wil in dit vak blijkt wel uit het feit dat ze zelf een opleiding heeft uitgezocht “de basisvakopleiding parfumerie” waar ze binnenkort aan gaat beginnen.

Rachida vindt de samenwerking met Bureau Arbeid heel fijn, ze hebben haar goed geholpen om de stap naar werk te zetten.

Ici Paris over de begeleiding van Rachida

Ook Rinke Bosman, bedrijfsleidster Ici Paris in Amsterdam Noord, vindt de samenwerking met Bureau Arbeid goed. “Veelvuldig telefonisch contact en regelmatig bezoek aan de winkel laten zien dat de arbeidsconsulent betrokken is, zo werk je als een team samen.”

Voor Rinke is het heel positief om te zien hoe groot de sprongen zijn die Rachida heeft gemaakt. Van een verlegen meisje vorig jaar naar een zelfstandige vrouw. Was de drukte eerst nog te veel, ze wil nu extra werken! 

Iemand helpen die ‘pech’ heeft gehad

Het is voor Rinke de eerste keer dat ze gevraagd is om mee te werken aan een re-integratie traject. Ze heeft hiermee ingestemd omdat ze geen oordeel wil hebben en Rachida graag een kans wil geven in de maatschappij. Ze vindt het interessant om een jong iemand die “pech” heeft gehad te helpen. Dit heeft ze gedaan door veel complimenten te geven en vanuit een positief uitgangspunt de leerpunten te benoemen.