Nieuws

Epilepsie en werk: ‘Om weer wat te kunnen betekenen is goed’

donderdag, 8 januari 2015

Sacha heeft een werkervaringsplaats bij SOS ALARMcard. Ze is hier gekomen door de arbeidsconsulent van SEIN. Door de maatschappelijk werker op de poli Den Haag is ze naar Bureau Arbeid verwezen. Al vrij snel is deze werkervaringsplaats voor haar gevonden

SOS ALARMcard is een stichting die persoonlijke en/of medische informatie geeft over kinderen en volwassenen die slachtoffer zijn van een calamiteit, zoals bijvoorbeeld een ongeluk. Dragers van de kaart beheren deze informatie zelf. Via de QR-code is de informatie door burgers en/of hulpverleners die als eerste te plaatse zijn te lezen.

Van bank naar bureau was een grote stap

De opstart naar deze werkervaringsplaats was moeilijk en ook eng. Van bank naar bureau is een grote stap. Het gaat nu goed met haar. Ze voelt zich heerlijk. Laten zien wat je kunt, en weer wat te kunnen betekenen is goed. Zoals ze zelf zegt: “Ik kwam als een vaatdoek van de bank af en ik loop nu weer mee in de maatschappij. Ik zou dit niet gered hebben zonder de hulp van de arbeidsconsulent en maatschappelijk werker.” De samenwerking met de arbeidsconsulent loopt goed doordat ze het gevoel heeft met haar vragen bij hem terecht te kunnen en het wordt goed uitgelegd.

Hoeveelheid aanvallen zat baan in de weg

Hiervoor had Sacha een hectische baan bij de gemeente. Door de hoeveelheid aanvallen kon ze deze baan niet meer volhouden. Sacha heeft epilepsie gekregen na de bevalling van haar zoontje. Naast bijna dagelijks kleinere aanvallen te hebben heeft ze ook af en toe een grote aanval. Dit heeft grote impact op haar functioneren, haar zelfvertrouwen. Door de gesprekken met de maatschappelijk werker is het beter gegaan.

Tevreden met haar nieuwe baan

Terug naar de hectische baan bij de gemeente zal niet meer gaan. Des te tevredener is ze met de secretariële baan die ze heeft bij SOS ALARMcard. Haar werkzaamheden bestaan uit het maken van afspraken, het verzorgen van koffie en zakelijke lunches, declaraties, promotiemateriaal naar klanten versturen en andere diverse administratieve werkzaamheden. Het leukste vindt ze om alle afspraken in elkaar te puzzelen.

Inmiddels heeft Sacha een dienstverband bij SOS Alarmcard. Dit doet haar en haar epilepsie goed, het geeft haar rust en voldoening.

SOS ALARMcard over de begeleiding van Sacha

Antoine, algemeen directeur SOS ALARMcard, werkt graag mee aan de re-integratie omdat hij vindt dat mensen een kans verdienen om terug te kunnen keren in de maatschappij. Hij heeft nog niet eerder samengewerkt met iemand met epilepsie maar is er niet onbekend mee. 

Antoine is tevreden over de begeleiding, het is belangrijk dat er een klik is tussen de cliënt, werkgever en arbeidsconsulent. Hij vindt het ook fijn dat er twee kanten zijn belicht, wat heeft de cliënt nodig en wat heeft de werkgever nodig, dan kun je tot elkaar komen. “Sacha past binnen ons bedrijf, qua functioneren maar ook qua persoonlijkheid. Het is goed dat Bureau Arbeid daarin meedenkt.”