HomeKinderpaginaOudersOnderzoekPsychologisch onderzoek

Psychologisch onderzoek

Er zijn meerdere vormen van psychologisch onderzoek. Welk onderzoek voor uw kind wordt aangevraagd, bepaalt de neuroloog in overleg met u.

Heeft uw kind problemen op het sociale of emotionele vlak, dan zal er een sociaal-emotioneel onderzoek plaatsvinden. De psycholoog praat zowel met u als met uw kind. Daarnaast vult u een aantal vragenlijsten in. Van uw kind wil de psycholoog onder andere weten hoe het de epilepsie of de aanvallen ervaart, waar het moeite mee heeft, wat het leuk vindt om te doen. Ook kan de psycholoog uw kind een tekening laten maken, een spel laten doen of een vragenlijst in laten vullen. Zo probeert hij/zij erachter te komen of behandeling gewenst is en zo ja, welke behandeling het beste bij uw kind past.

Neuropsychologisch onderzoek

Heeft uw kind echter leer- en/of concentratieproblemen, kan het niet meekomen op school, dan zal de neuroloog een neuropsychologisch onderzoek aanraden. Dit onderzoek duurt meerdere dagdelen. Uw kind krijgt vragen en opdrachten. Een vraag aan heel jonge kinderen zou bijvoorbeeld kunnen zijn: Wat is de kleur van melk? Een opdracht kan het maken van een tekening of een legpuzzel zijn. Natuurlijk passen we de vragen en opdrachten aan aan de leeftijd. Verder doen we een intelligentietest, kijken naar het geheugen, het tempo en het concentratievermogen van uw kind. 

Tijdens de testen vragen we u zolang in een andere kamer te gaan zitten, zodat uw kind niet wordt afgeleid. Tussendoor zijn er pauzes waarin u samen met uw kind even iets kunt drinken of eten. Doorgaans vinden kinderen de testen leuk. Een testdag is vergelijkbaar met een schooldag, ook al doet uw kind andere dingen.

In de tussentijd kunt u enkele vragenlijsten over uw kind invullen. Heeft u rapporten van eerdere psychologische onderzoeken, dan vragen wij u om die mee te nemen.

Meer over de werkwijze van het psychologisch onderzoek