Doe mee aan de win-actie

En win een kleurrijke kaars. De actie loopt van 4 t/m 17 februari 2019.

Medewerkers van SEIN zijn uitgesloten van deelname. 

Heb Hart voor Epilepsie!

Internationale Epilepsie Dag 2019

Dit jaar valt Internationale Epilepsiedag (IED) op maandag 11 februari 2019. 

SEIN wil aandacht vragen voor epilepsie met de boodschap 'Heb hart voor epilepsie'. 

Wat SEIN rond deze dag doet

Ook SEIN brengt epilepsie onder de aandacht. Helpt u mee? Verspreid de afbeelding 'Heb hart voor epilepsie' via social media met de hashtag #hebhartvoorepilepsie en #epilepsyday. 

SEIN verloot tien kleurrijke kaarsen

Doe mee aan de winactie. Misschien wint u dan een kleurrijke kaars. De kaarsen zijn speciaal voor deze editie van Internationale Epilepsie Dag 2019 gemaakt door cliënten van de kaarsenmakerij op De Cruquiushoeve. Leuke producten zoals deze zijn ook te koop bij EigenwijZ, de cadeauwinkel van de dagbesteding van SEIN met handgemaakte artikelen, met plezier en liefde gemaakt door cliënten van SEIN.

Alleen de winnaars ontvangen bericht, verdere berichtgeving over de actie gaat via deze website en de social media accounts van SEIN.

Thema

Aanvalsdetectie

Dit jaar vraagt SEIN speciale aandacht voor alarmsystemen van epilepsie aanvallen.

 

Zelfstandig en veilig kunnen leven is voor mensen met epilepsie geen vanzelfsprekendheid. Epilepsie aanvallen komen bijna altijd onverwacht, kunnen ernstige verwondingen met zich meebrengen of zelfs levensgevaarlijk zijn. Op tijd hulp krijgen is daarom van groot belang, maar vooral ’s nachts is dat lastig omdat aanvallen simpelweg ‘gemist’ kunnen worden. 

De inzet van alarmsystemen is daarom belangrijk. Die waarschuwen verzorgers automatisch bij aanvallen, zodat snel de benodigde hulp geboden kan worden. De praktijk leert dat veel van de onzekerheid die epilepsie met zich meebrengt met een goed alarmsysteem weggenomen kan worden. 

Veel van de ‘oude’ alarmsystemen missen echter gevaarlijke aanvallen, of zijn niet goed getest. Dat helpt niet echt bij het met een gerust gevoel gaan slapen. 

 

Nieuwe ontwikkelingen

Nightwatch

Recent is een nieuw alarmsysteem ontwikkeld, de Nightwatch, die afwijkende hartritmes en bewegingen herkent. De Nightwatch signaleert maar liefst 85% van de aanvallen, in ieder geval bij volwassenen met een geestelijke beperking in een klinische setting. Op dit moment wordt de Nightwatch ook in thuissituaties en bij kinderen getest.

 

Algoritmes

Daarnaast is videomonitoring in combinatie met slimme algoritmes in een vergevorderd stadium.  

Het algoritme kan aanvallen herkennen aan de beweging van de patiënt via de videopixels en hier een alarmering op afgeven. Ook de mogelijkheden van ‘slimme microfoons’, die hetzelfde doen maar dan met geluiden, worden momenteel onderzocht. 

 

Meer informatie over aanvalsdetectie

Videowedstrijd IBE

The International Bureau for Epilepsy (IBE) heeft dit jaar een internationale videowedstrijd georganiseerd met twee cateogiën: 'My Personal Story' en 'Educational Video'. Deelnemers hebben voor 14 december 2018 hun video's ingezonden. De winnaars worden bekend gemaakt op 11 februari 2019. U kunt de prijswinnende video's dan bekijken in de online galerie op epilepsy.org.

Over Internationale Epilepsie Dag

De Internationale Epilepsie Dag is een initiatief van het International Bureau for Epilepsy en het International League Against Epilepsy. Internationale Epilepsie Dag vervangt de Europese Epilepsie Dag die werd gelanceerd op 14 februari 2011.

Waarom rond Valentijnsdag?

Op 14 februari is het Valentijnsdag, St. Valentijn is de beschermheilige van epilepsie. De Internationale Epilepsie Dag zal jaarlijks worden gehouden op de tweede maandag van februari, zo dicht mogelijk bij Valentijnsdag.