Nieuws

Werken als vrijwilliger: "Die blije gezichten geven je energie"

maandag, 23 juli 2018

Vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk voor SEIN. Zij geven de bewoners de extra aandacht die ze nodig hebben en helpen hen om hun vrije tijd op een leuke manier door te brengen. De vraag naar vrijwilligers groeit, vooral aan ‘maatjes’ is een grote behoefte. Een interview met Debbie Korporaal, teamleider Recreatie en Vrijwilligerswerk, en vrijwilliger Jetske Roosen.

Jetske Roosen (l) en Debbie Korporaal

Ze kijken terug op een geslaagd zomerfeest. Het was mooi weer: droog en niet te warm. Vrijwilliger Jetske Roosen was er elke dag. Ze hielp onder meer in de keuken bij het bereiden van de maaltijden voor de medewerkers en het maken van de hapjes voor SEIN culinair. Daarnaast begeleidde ze Tom en Adnane, twee bewoners uit gebouw 1. 

“We hebben op dit moment 10 à 12 vaste recreatievrijwilligers,” vertelt Debbie Korporaal, die samen met haar collega’s Evelien Zeilstra en Fred Uittenbogaard het feest organiseerde. “Zonder deze mensen zou het zomerfeest niet mogelijk zijn. En natuurlijk ook niet zonder alle andere vrijwilligers die hielpen bij de diverse activiteiten. Een vrijwilliger bepaalt zelf waarvoor en hoe lang hij of zij zich wil inzetten. Dat kan een hele dag maar ook een paar uur zijn.”

Gezelligheid bieden

Jetske is inmiddels al 15 jaar vrijwilliger. Ze kwam in contact met Debbie via haar dochter die bij het DAC (Diensten- en Activiteitencentrum) werkt. Jetske: “Ik vind het heel dankbaar werk. Als je merkt dat de cliënten het naar hun zin hebben, geeft je dat energie. Alleen al die blije gezichten als ze je zien! Ze weten natuurlijk dat je komt om leuke dingen met ze te doen.”  

Debbie: “De vrijwilligers zijn er om de cliënten een stukje gezelligheid te bieden, zodat ze een betere kwaliteit van leven ervaren. De inzet van de vrijwilligers moet de cliënten rechtstreeks ten goede komen. Die insteek is al jaren hetzelfde. Wel is het zo dat de behoefte aan vrijwilligers groter wordt omdat er vanuit de zorg steeds minder tijd is om gezellige dingen met de cliënt te doen. Maar we verwachten niet van de vrijwilligers dat ze zorgtaken overnemen. Een vrijwilliger hoeft de cliënt niet bij toiletbezoek te helpen, bijvoorbeeld. Dat kunnen ze aan iemand van ons vragen. Hetzelfde geldt voor het helpen met eten en drinken. Als iemand slikproblemen heeft, hoef je niet te helpen. Wil je dat wel, dan zorgen wij dat je goed geïnstrueerd wordt.” 

Verschillende soorten vrijwilligers

Debbie: “De vraag wordt dus groter, maar het aantal vrijwilligers neemt af. De werkeloosheid is namelijk gedaald en mensen gaan later met pensioen. Daardoor zijn er minder vrijwilligers beschikbaar. Bij SEIN hebben we verschillende ‘soorten’ vrijwilligers. Er zijn vrijwilligers die – bijvoorbeeld één dagdeel per week – op een bepaalde afdeling meedraaien, er zijn vrijwilligers die cliënten begeleiden bij gezamenlijke activiteiten zoals zwemmen of paardrijden en je hebt vrijwilligers die ‘maatje’ zijn.  Een maatje is gekoppeld aan één cliënt en gaat met hem of haar wandelen of een boodschap doen. Het is net waar de cliënt behoefte aan heeft. 

De meeste mensen kiezen ervoor om in een groep te werken. Vrijwilligers die maatje willen worden, zijn helaas dun gezaaid. Ik denk dat het ‘maatje worden’ mensen afschrikt, omdat het contact één op één is. Ze zijn misschien huiverig voor een aanval. Heeft de vrijwilliger de bewoner eenmaal ontmoet, dan wordt de epilepsie bijzaak.”

Jetske: “Een vrijwilliger die maatje wil worden, wordt echt niet zomaar in het diepe gegooid. Je bouwt stap voor stap een band op met die cliënt. Je gaat eerst met iemand kennismaken in de woning. Vervolgens loop je bijvoorbeeld met de cliënt een blokje rond het gebouw, en zo breid je dat langzamerhand uit. Wanneer je de cliënt wat beter hebt leren kennen, weet je meestal wel hoe een aanval er bij hem of haar uitziet en wat je dan moet doen. En voelt de cliënt zich veilig bij je, dan is de kans op een aanval minder groot. Zelf ben ik daar dan ook niet bang voor. Ben ik op het terrein en gebeurt er iets, dan is er binnen de kortste keren iemand bij. Ik ga ook weleens met iemand op pad. Dan krijg ik medicatie mee en een telefoonnummer dat ik kan bellen in noodgevallen.”

Blij met kleine dingen 

Debbie: “Als maatje van een cliënt met een wat lager niveau ga je doorgaans niet van het terrein af. Zo’n cliënt maak je al blij met kleine dingen. Hij of zij kan ontzettend genieten van een spelletje, een korte wandeling of een kopje koffie in de Koestal. Maar iemand met een hoger niveau vindt het leuk om weleens te winkelen of bijvoorbeeld naar de Mc Donalds te gaan. Met zo’n cliënt is de (verbale) communicatie ook belangrijker. Het is aan de vrijwilliger om te bepalen wat hem of haar het meeste aanspreekt. 

Veel mensen denken dat ze als maatje verplicht zijn elke week iets met de cliënt te gaan doen. Maar dat is niet zo. Ik zou al gelukkig zijn als elke cliënt een maatje heeft dat één keer per maand tijd voor hem of haar heeft. Als de sleur maar af en toe doorbroken wordt.”

Tekst en foto: Conny Verweij

Zomerfeest 2018 
Het zomerfeest was dit jaar van 6 tot en met 14 juni. Net als elk jaar waren er optredens, sport- en spelactiviteiten en was er van alles te eten en te drinken. Debbie: “Het feest werd goed bezocht. Of ik aantallen kan geven? Dat verschilt per activiteit. Op maandag 11 juni hadden we drie circusvoorstellingen. Hier kwamen bij elkaar opgeteld zo’n 450 mensen op af. Het leuke van het zomerfeest is dat elke bewoner er op zijn eigen manier plezier aan beleeft. Van een oudere cliënt die met een kopje koffie op het terras van alle bedrijvigheid geniet tot een jongere die staat te popelen om zelf een liedje te gaan zingen op het podium en het dan uiteindelijk geweldig vindt om applaus te krijgen.” 
Afdeling Recreatie
Behalve het zomerfeest organiseert de afdeling Recreatie nog veel meer activiteiten en evenementen. Cliënten kunnen elkaar ontmoeten in Villa Samensein (De Cruquiushoeve) of Kapel Irene (Meer en Bosch) om spelletjes te doen, te puzzelen, te computeren, et cetera. Ook activiteiten als bijvoorbeeld bloemschikken, koken, knutselen en schilderen staan op het programma. Gemiddeld twee keer per maand is er een disco-, bingo-, filmavond of een optreden. En natuurlijk wordt er aandacht besteed aan jaarlijkse feesten als Halloween, carnaval, sinterklaas en de jaarwisseling. Daarnaast organiseert de afdeling Recreatie één keer per maand een dagtocht met rolstoelbussen. 

Vrijwilligers bij SEIN
Bij SEIN werken op dit moment in totaal zo’n 200 vrijwilligers, ongeveer 180 op Meer en Bosch en De Cruquiushoeve en zo’n 20 in Zwolle. Naast de maatjes en de vrijwilligers die op een bepaalde afdeling meedraaien, zijn er ook begeleidingsvrijwilligers die meegaan naar ontspanningsactiviteiten zoals paardrijden, zwemmen, kerkbezoek, zang, et cetera. 

 

Zelf vrijwilliger worden? 
Als vrijwilliger ontvangt u een reis- en onkostenvergoeding en heeft u recht op een collectieve ongevallen- en WA-verzekering. Daarnaast krijgt u een kerstpakket. Ook wordt er jaarlijks een uitje voor de vrijwilligers georganiseerd. Meer informatie op de pagina vrijwilligerswerk. Of neem contact op met Debbie Korporaal: 023-5588791 of e-mail