Mink Schinkelshoek wint Young Investigator Award

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Onderzoek van het brein

Tijdens het 7e International Narcolepsy Symposium in Boston, is Mink Schinkelshoek, promovendus bij SEIN en het LUMC, onderscheiden met de Young Investigator Award. Schinkelshoek heeft de prijs ontvangen voor zijn onderzoek dat aantoont dat er verschillen tussen de immuuncellen van gezonde mensen en narcolepsiepatiënten. De prijs is een aanmoediging voor veelbelovend onderzoek.

Narcolepsie is een slaap/waakstoornis. Kenmerkend voor narcolepsie is slaperigheid en haast onbedwingbare slaapaanvallen overdag. Ook wanneer patiënten voldoende nachtrust hebben gekregen kunnen ze dagelijks last hebben van slaapaanvallen. De ziekte ontstaat door het verdwijnen van hersencellen die een belangrijke signaalstof maken, hypocretine.

De afgelopen jaren zijn er steeds meer aanwijzingen dat deze hypocretine-producerende cellen worden aangevallen door het eigen immuunsysteem. Er is echter nog veel onduidelijk over welke immuuncellen specifiek betrokken zijn bij het ontstaan van narcolepsie.

Schinkelshoek is onder leiding van prof. Koning (LUMC), dr. Lammers en dr. Fronczek (SEIN en LUMC), op zoek naar immuuncellen die alleen bij narcolepsiepatiënten voorkomen. Die zouden dan mogelijk betrokken kunnen zijn bij het ontstaan van narcolepsie. Schinkelshoek gebruikt daarvoor een nieuwe techniek waarmee hij alle immuuncellen van narcolepsiepatiënten tot in detail kan vergelijken met die van gezonde mensen. Deze techniek heet massa cytometrie en heeft zijn waarde ondertussen al bewezen bij het onderzoeken van coeliakie, een andere ziekte waarbij het immuunsysteem betrokken is.

Op het 7de International Narcolepsy Symposium (Boston, september 2018) presenteerde Schinkelshoek de eerste hoopgevende resultaten van het onderzoek: namelijk dat al bij een eerste blik kleine verschillen te zien zijn tussen de immuuncellen van narcolepsiepatiënten en die van gezonde mensen. De komende maanden zullen Schinkelshoek en zijn collega’s de immuuncellen verder en nog nauwkeuriger gaan vergelijken om zo dichter bij het antwoord te komen op de vraag hoe narcolepsie ontstaat.