Nieuws

Met veel plezier naar De Koffiemolen

woensdag, 15 november 2017

Bij de dagbesteding van SEIN is van alles te doen. Hendrik Schram en Martijn Heman vertellen wat zij doen bij ‘De Koffiemolen’. De koffiemolen is een kleine horecagelegenheid op De Cruquiushoeve. Hier worden dranken, snacks en lunch geserveerd aan klanten. Bewoners van SEIN helpen mee met het runnen van De Koffiemolen.

Hendrik Schram achter de kassa.

Martijn Heman bij het vullen van potten.

Kom je iets eten of drinken in De Koffiemolen, dan heb je kans dat je door Hendrik Schram wordt geholpen. “Wat ik leuk vind aan het werken in De Koffiemolen? De afwisseling. Ik bedien de mensen die hier komen en sla de bedragen op de kassa aan. Ik sta graag achter de kassa.” Hij wijst naar het beeldscherm. “Zeker nu we deze nieuwe kassa hebben, met touchscreen.”
Hendrik bewaakt ook de voedselhygiëne. In een horecagelegenheid moeten de levensmiddelen bij een bepaalde temperatuur worden bewaard. “Ik vind het leuk om verantwoordelijkheid te hebben,” zegt hij over deze belangrijke taak. “Maar schoonmaken doe ik ook, hoor. Dat hoort er nu eenmaal bij.”

In De Koffiemolen kun je alles doen wat met het runnen van een restaurant te maken heeft, ook werken in de keuken of knutselen, bijvoorbeeld slingers maken om het restaurant gezellig aan te kleden voor een feestje.

Als je Martijn Heman vraagt wat hij het leukst vindt om te doen, hoeft hij geen seconde na te denken. “Cupcakes maken,” roept hij onmiddellijk. Het deeg wordt gemixt met een keukenmachine. En voor de hygiëne moet hij plastic handschoenen aan. Gisteren heeft Martijn cupcakes gemaakt voor een vergadering in het Gezondheidscentrum. Maar deze middag is hij op de computer bezig geweest. “Kijk,” zegt hij terwijl hij de flyer toont die hij gemaakt heeft. De flyer is bedoeld om personeelsleden van SEIN aan te sporen cupcakes te bestellen. “Dat ziet er leuk uit, Martijn,” reageert begeleidster Irma. “Maar we moeten nog even overleggen over de prijs van de cupcakes. Oké?”

Even later installeert Martijn zich aan een tafeltje voor een andere activiteit. Het vullen van een glazen pot met verschillende ingrediënten, in dit geval voor het maken van warme chocomel. Door de verschillende lagen op elkaar – onder meer cacao en marshmallows – ziet het er gezellig uit. Het wordt als cadeauartikel in de winkel Eigenwijz verkocht. Geconcentreerd telt Martijn de scheppen cacao die in de pot moeten. Want het is natuurlijk wel belangrijk dat de pot met precies de juiste hoeveelheid cacao wordt gevuld.