Nieuws

Epilepsie en werk: Van knippen naar breien

donderdag, 11 december 2014

Sinds september dit jaar heeft Suzie een werkervaringsplaats bij Daisy’s breimode. Ze komt twee dagdelen per week helpen in de winkel met alles op handwerkgebied. Ze bedient de kassa, helpt klanten, houdt de voorraad op peil. Ze heeft zelfs leren breien en vindt het nog leuk ook!

Plezier hebben was al even geleden. Nadat ze noodgedwongen moest stoppen met het kappersvak heeft ze een jaar thuis gezeten. Dit beviel haar niet. Ze werd neerslachtig, en om het huis uit te gaan voor een boodschap was al heel wat. Via het UWV is ze bij Bureau Arbeid gekomen en nu begeleidt Peter haar.

“Geweldig dat dit bestaat”

Suzie is heel blij dat ze na jaren ziekenhuis eindelijk bij SEIN is. Ze zegt: “De hulp die SEIN biedt: geweldig dat dit bestaat.” De neuroloog die haar opbelt om te vragen hoe het met haar gaat. De geheugentraining die ze mocht doen. De maatschappelijk werker die haar veel vertrouwen heeft gegeven en tenslotte de arbeidsconsulent die haar weer begeleidt naar werk. Dit is een mooi voorbeeld hoe het multidisciplinaire team van SEIN werkt!

Structuur in het dagelijks leven

Ook al is het maar voor twee dagdelen per week, het geeft Suzie wel structuur in haar dagelijks leven. Ze is nog in de opbouw fase. Wanneer en of ze weer volledig aan het werk kan is nog niet bekend. Het maakt haar niet uit wat voor werk het is, ze wil hier niet kieskeurig in zijn.

Veel geduld en begrip

Ze voelt zich opgelucht dat ze wat doet. En al voelt ze zich op sommige dagen onzeker en wil ze het liefste thuis blijven, ze vindt het nooit erg om naar de breiwinkel te gaan. Wil, de eigenaresse, heeft veel geduld en begrip voor haar situatie. Wat Suzie aantrekt in deze winkel is als er veel klanten zijn, het afrekenen, het contact met de mensen. Bolletjes wol uitzoeken en de bestelling doen. En wat ze niet had verwacht: ze vindt breien super leuk!

Begeleiding en werk hebben aanvallen verminderd

In het jaar dat ze thuis zat wekte op een gegeven moment alles een aanval op, drukte, stress, schrik. Ze had toen wekelijks twee tot drie grote aanvallen. De juiste medicatie en de begeleiding naar werk hebben haar geholpen om het aantal aanvallen te verminderen. Deze begeleiding leidt haar naar zelfstandigheid en dat voelt goed. Nu heeft ze meer rust in haar hoofd en ze heeft meer controle over haar leven.

Daisy’s breimode over de begeleiding van Suzie

De breiwinkel van Wil bestaat al 28 jaar. Het is een vrolijke winkel met al die verschillende kleuren wol uitgestald in de kasten langs de wand. Wil is 67 en staat nog net zo enthousiast in de winkel als toen ze begon. Dat brengt ze over op haar klanten maar ook op de cliënten van SEIN die met veel plezier bij haar werkervaring komen op doen.

Dit is voor Wil de tweede keer dat ze een cliënt van SEIN een werkervaringsplaats biedt. Ze vindt dit een goed systeem. “Op deze manier leren de cliënten om weer onder de mensen te komen en om iets om handen te hebben.” Wil biedt een veilige omgeving zonder verplichtingen. Als ze door een aanval later komen is dat geen enkel probleem. Ze vindt het ook leuk om handwerken aan hen te leren.