Mogelijke oorzaken

Op deze pagina

Er zijn diverse redenen waarom epileptische aanvallen kunnen ontstaan. De oorzaken worden onderverdeeld in:

Structureel

Structureel betekent dat er een afwijking in de hersenen is. Deze afwijking is zichtbaar op de MRI scan en kan de epileptische aanvallen verklaren. Dit kan aangeboren zijn (bijvoorbeeld een aanlegstoornis van de hersenschors of een afwijkende vaatkluwen) of verworven (bijvoorbeeld een litteken van een beroerte).

Genetisch

Genetisch betekent dat de aanvallen worden veroorzaakt door een mutatie in bepaalde genen. Er zijn veel epilepsiesyndromen die een genetische oorzaak hebben, en er worden steeds meer genen ontdekt die epilepsie veroorzaken. Maar er zijn ook nog veel genen onbekend.

Bekijk meer informatie over epilepsie en erfelijkheid.

Infectieus

Hierbij is een infectie, meestal van de hersenen, de oorzaak van de epilepsie. Sommige infecties zorgen ook voor structurele afwijkingen (een soort litteken in de hersenen). Voorbeelden van infectieuze oorzaken van epilepsie zijn een hersenvliesontsteking of een hersenabces.

Metabool

In dit geval worden de epileptische aanvallen veroorzaakt door een stofwisselingstoornis in de hersencellen of een stofwisselingsziekte. Deze oorzaak is zeldzaam en vaak ook genetisch bepaald. Ook overmatig alcohol- of drugsgebruik kan epilepsie veroorzaken.

Bekijk meer informatie over stofwisselingsziekten op kinderneurologie.eu.

Immuun

Hierbij ontstaat de epilepsie door een (auto)immuunstoornis: de cellen van het eigen immuunsysteem zorgen voor een ontsteking van de hersenen. Deze ontsteking veroorzaakt vervolgens epilepsie.

Onbekend

Bij ongeveer zeventig procent van de mensen wordt geen oorzaak voor epilepsie gevonden. Een deel hiervan zal een genetische aanleg hebben, die met de huidige techniek nog niet kan worden aangetoond.