NAH niet-aangeboren hersenletsel

Op deze pagina

NAH niet-aangeboren hersenletsel

Niet aangeboren hersenletsel (NAH) is de naam voor schade aan de hersenen. Deze schade is na de geboorte ontstaan. Bijvoorbeeld bij een ongeluk, een herseninfarct, een tumor, een hartstilstand of een hersenbloeding. Het leven voor en na de schade aan de hersenen is heel anders. Soms kan de schade (deels) herstellen. Dat hangt af van de plaats, de grootte en de ernst van het letsel.

Oorzaken van NAH

Hersenschade kan op verschillende manieren ontstaan. Het gebeurt als de hersencellen (neuronen) beschadigen of afsterven. Epilepsie kan hier een gevolg van zijn. Hieronder staan de belangrijkste oorzaken van NAH en epilepsie:

  • Epilepsie door hersenschade komt het meest voor bij mensen die een beroerte of CVA hebben gehad. Tijdens de eerste maanden na een beroerte is de kans op een epileptische aanval het grootst.
  • NAH kan ook komen door een trauma. Bijvoorbeeld door een harde val of na een ongeluk in het verkeer. Hoe groter de schade aan het hoofd, hoe groter de kans op NAH. Denk hierbij aan een breuk in de schedel of een open wond in het hoofd. De frontaalkwab en de temporaalkwab, twee hersengebieden, worden dan vooral geraakt.
  • Hersentumoren, of uitzaaiingen van een tumor in de hersenen, kunnen ook epilepsie veroorzaken.
  • Hersenschade kan ook ontstaan na infecties van de hersenen. Denk hierbij aan een hersenvliesontsteking of encefalitis. Dat is een ontsteking van de hersenen.
  • Tot slot kan zuurstoftekort de hersenen beschadigen. Hoe langer het zuurstoftekort duurt, hoe ernstiger de gevolgen. Epilepsie is een van de gevolgen. Maar hoe ontstaat een zuurstoftekort? Dat kan bijvoorbeeld komen door een lastige geboorte, een hartstilstand, te veel lachgas of een langdurige epileptische aanval. Dit laatste noemen we status epilepticus.

Zo helpen wij u

Het kan heel moeilijk zijn om te leven met de gevolgen van NAH. Vooral als u zich van de een op de andere dag moet aanpassen. Onze medewerkers hebben hier alle begrip en geduld voor. Bovendien kunnen zij u op vele manieren helpen. Tijdelijk, maar ook voor een langere periode. Heeft u dagelijkse ondersteuning nodig? Dan kunt u bij ons wonen.