Baby's

Op deze pagina

Baby's

Epilepsie komt op alle leeftijden voor. Bij kinderen komt epilepsie het meest voor bij baby’s en jonge kinderen. Meestal is het schrikken als u erachter komt dat uw kind epilepsie heeft. Aanvallen kunnen de ontwikkeling van een kind belemmeren. Gelukkig is er steeds meer bekend over epilepsie bij kinderen. Zo kunnen we steeds beter helpen.

Heeft mijn baby epilepsie?

Dat weet u pas zeker na goed onderzoek.

Onze neuroloog zal u vragen naar het verhaal van de aanvallen. Hoe verloopt de aanval, hoe vaak komt het voor, in welke situaties? Zijn er daarnaast andere klachten, zoals koorts? Ook wil hij/zij weten hoe uw kindje slaapt en eet. Het helpt enorm als u een filmpje van de aanval kan laten zien. Daarmee krijgt de neuroloog veel informatie.

In de meeste gevallen maakt de kinderneuroloog een EEG . Dat kan al vanaf de babyleeftijd gedaan worden. Bij het EEG-onderzoek meten we de elektrische signalen van de hersenen. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien hoeveel aanvallen er op een dag zijn. En om welke soorten aanvallen het gaat.

Samenwerking tussen artsen

De kinderneuroloog gaat ook op zoek naar de oorzaak van de epilepsie, samen met bijvoorbeeld een erfelijkheidsdokter (klinisch geneticus). Ook wordt er vaak een MRI gemaakt van de hersenen. Verder werkt de kinderneuroloog veel samen met kinderartsen, andere neurologen en artsen verstandelijk gehandicapten (AVG). Als team doen ze er alles aan om de oorzaak van de epilepsie te ontdekken.

Soms is het geen epilepsie

Op de babyleeftijd kunnen aanvallen ook komen door andere dingen. Zoals een reflux, gedrag tijdens de slaap, myoclonieën, flauwvallen, apneu, een schrikreactie en nog veel meer. Onze neurologen onderzoeken samen met u wat de oorzaak is. Als er epilepsie is, zoeken we een geschikte behandeling en helpen we bij mogelijke ontwikkelingsproblemen.

Baby’s met epilepsie behandelen

Sommige soorten epilepsie komen alleen voor bij baby’s en gaan daarna vanzelf over. Bij 70% is de epilepsie goed te behandelen.

Soms lukt het niet meteen om de epilepsie onder controle te krijgen. Dan gaan we kijken naar nieuwere medicijnen, en ook andere behandelingen zoals een ketogeen dieet, opereren of een Nervus Vagus Stimulator.

Voor deze behandelingen werken we samen met andere ziekenhuizen. De keuze voor de behandeling hangt af van het type epilepsie. De kinderneuroloog zal een voorkeur geven. Blijkt het niet te werken? Dan zal hij/zij, in overleg met u, een andere behandeling kiezen.

Hulp bij het ontwikkelen

Baby’s en jonge kinderen ontwikkelen zich erg snel. Helaas kunnen epileptische aanvallen de ontwikkeling remmen. Daarom is het belangrijk om epilepsie goed en op tijd te behandelen. De kinderneuroloog houdt de ontwikkeling goed in de gaten en schakelt als dat nodig is andere specialisten in, zoals een speltherapeut, psycholoog of logopedist. De behandeling kan tijdens een bezoek aan onze polikliniek. In sommige situaties adviseren we om uw kindje (samen met u) kort op te nemen op onze kinderafdeling. We kunnen daar sneller diagnostiek doen en een behandeling starten, samen met de ervaren verpleegkundigen, therapeuten, verpleegkundig specialisten en medisch maatschappelijk werkers.

Terug naar de eigen kinderarts

Is het duidelijk wat er aan de hand is en hoe het behandelt kan worden? Dan neemt uw eigen kinderneuroloog of –arts het weer van ons over. . Bij moeilijke epilepsie, of bij veel bijkomende problemen, houden we het kind vaak onder controle. Met wat geluk gaat de epilepsie over als het kind opgroeit en stopt de behandeling.

Extra informatie

Wilt u meer weten over epilepsie bij kinderen? Lees dan verder op deze website over kinderneurologie.